Eléggé meglepődött a stockholmi merénylő, amikor megtudta, hogy az Iszlám Állam nem vállalta magára a támadást

A 40 éves Rakhmat Akilov nem bánta meg a tettét.
Kapcsolódó cikkek

Az öt ember halálát követelő stockholmi gázolásos merénylet elkövetője láthatóan összezavarodott, amikor elmondták neki, hogy az Iszlám Állam nem vállalta magára a támadást – írja a The Local.

A 40 éves Rakhmat Akilov elismerte, hogy szándékosan hajtott a járókelők közé 2017. április 7-én. Szerdán, tárgyalása negyedik napján hosszú szakállal és börtönruhában jelent meg egy stockholmi bíróságon.

Akilov – akinek szavait egy orosz tolmács fordította – azt mondta, nem bánta meg, hogy megölt három svédet, köztük egy 11 éves lányt, valamint egy brit férfit és egy belga nőt.

Gustaf Lindholm, az áldozatokat és családjaikat képviselő ügyvéd megkérdezte a vádlottat, számít-e neki, hogy az Iszlám Állam a nizzai és a berlini gázolásos merényletekkel szemben nem vállalta magára a merényletet.

Akilov erre visszakérdezett:

Nem vállalták érte a felelősséget?

Az ügyvéd megerősítette, hogy nem, mire Akilov azt felelte, hogy akkor ez Allah akarata.

A támadás előtt Akilov videót készített magáról, amiben hűséget fogadott az ISIS-nek, majd arról beszélt, hogy zöld jelet kapott a gázolás végrehajtására a csoport tagjaitól, akikkel titkosított chatoldalakon vette fel a kapcsolatot.

A merényletre három hónapig készülhetett, teljesen egyedül.

Kiemelt kép: Europress/AFP/TT News Agency/Fredrik Sandberg