Kiskatonákat ölt az Iszlám Állam Kabulban

Tavaly októberben 15 katonaiskolás halt meg az akadémia kapujánál egy öngyilkos merényletben.

Fegyveres támadás ért egy katonai akadémiát az afgán főváros, Kabul egyik nyugati negyedében, öt katona meghalt, tíz megsebesült – közölte hétfőn a védelmi minisztérium szóvivője. Két támadó felrobbantotta magát, kettőt megöltek a biztonságiak, egyet pedig élve elfogtak: ezzel véget is ért a támadás.

A környéken lakó egyik katonatiszt név nélkül nyilatkozva még az akció idején elmondta, hogy 11 robbanást hallott azóta, hogy a támadás megkezdődött helyi idő szerint hajnali öt óra után. Később géppisztolyok ropogása is hallatszott.

Egy afgán újságírónak a környéken tartózkodók azt mondták, hogy egy éjjellátó készülékekkel felszerelt csoport hatolt be a Marshall Fahim Védelmi Egyetem épületeibe.

A támadás elkövetőjeként az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet jelentkezett közleményben. 

Tavaly októberben 15 katonaiskolás halt meg a brit erők segítségével korszerűsített akadémia kapujánál, amikor egy öngyilkos merénylő felrobbantotta a létesítmény területéről kihajtó egyik autóbuszt.

Egy hónapon belül ez a negyedik nagyszabású fegyveres támadás az afgán fővárosban, ráadásul alig két nappal követi a Kabul kormányzati negyedében szombaton végrehajtott, a tálib lázadók által vállalt robbantásos merényletet, amelyben legkevesebb 103 ember vesztette életét és 235-en sebesültek meg.

A borzalmas merénylet miatt az afgán kormány nemzeti gyásznapot hirdetett vasárnapra.

Kiemelt kép: AFP PHOTO / WAKIL KOHSAR