Jogi lépéseket javasol az OLAF Tiborcz István volt cége ellen

Súlyos szabálytalanságokat talált az EU csalásellenes szerve az Elios Zrt. közbeszerzéseiben. A pénzt is visszavetetnék.

Az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) nagyon komoly szabálytalanságokat talált az Elios Innovatív Zrt. által 2011 és 2015 között elnyert közbeszerzésekben. A kérdéses időszakban az Elios még Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak volt a cége. Éppen 2015-ben, a vizsgált időszak végén vált meg tőle. Az ügyről a Wall Street Journal számolt be, és a neves lapnál úgy tudják, hogy az OLAF már el is küldte a jelentést a magyar hatóságoknak, azzal a javaslattal, hogy tegyenek jogi lépéseket.

Az Európai Bizottságnak pedig azt javasolja a csalás elleni szerv, hogy vegyék vissza a pénzt, összesen 12 milliárd forintot Tiborczéktól.

Az OLAF nem indíthat eljárást, ezért javasolta a magyar ügyészségnek, hogy tegye meg. AZ EU-nak éppen most alakult saját ügyészsége, de a fideszes EP-képviselők nem kértek belőle.

Nem szavazta meg a Fidesz az Európai Ügyészséget
Ettől függetlenül zöld utat kapott az uniós korrupciós ügyek ellen kitalált hivatal.

A WSJ megkérdezte az Európai Bizottságot, hogy mit fog lépni: azt válaszolták, először átnézik a jelentést, beszélnek a magyar kormánnyal, és utána döntenek.

Emlékezetes, hogy az Elios sorra nyerte a közvilágítással kapcsolatos tendereket, úgy, hogy az önkormányzati pályázat kiírásában sokszor részt vett a cég korábbi tulajdonosának, Hamar Endrének az egyik cége.

Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnök lánya, Orbán Ráhel (k) és férje, Tiborcz István (j) egyházi esküvője a Margit körúti ferences templomban 2013. szeptember 7-én. MTI Fotó: Burger Barna