Külföldi fegyverszállítmányokból profitált az Iszlám Állam

A szíriai konfliktus résztvevőinek juttatott fegyverek a dzsihadistáknál kötöttek ki.

Az Iszlám Állam által használt fegyverek nagy része Kínából, Oroszországból és Kelet-Európából származik – derül ki a Conflict Armament Research friss jelentéséből, amit a CNN idéz.

A belga szervezet 2014 júliusa és 2017 novembere között több mint negyvenezer eszközt – fegyvereket, lőszereket, robbanóeszközök alapanyagául szolgáló vegyi anyagokat – vizsgált, amelyeket a dzsihadisták a felszabadított területeken hátrahagytak. Megállapították, hogy ezek 90 százaléka kínai, orosz és kelet-európai eredetű, de olyan fegyverek is kikötöttek a dzsihadistáknál, amelyeket eredetileg a Szíriában harcoló ellenzéki erőknek szánt az Amerikai Egyesült Államok és Szaúd-Arábia.

A Conflict Armament Research vezetője, James Bevan rámutatott: egyes államok rövid távú politikai céloktól vezérelve fegyvereztek fel olyan csoportokat, amelyek felett nem volt ellenőrzésük. Ezek a fegyverek aztán a legjobban szervezett és leghatékonyabb erőknél kötöttek ki.

A jelentés arra a következtetésre jut, hogy a szíriai konfliktus résztvevőinek juttatott nemzetközi fegyverszállítmányoknak köszönhetően jelentősen nagyobb mennyiségű, és jobb minőségű fegyverzethez juthatott az Iszlám Állam. Olyan esetekre is fény derült, amikor más konfliktuszónákba, például Líbiába szánt fegyverek kötöttek ki a dzsihadistáknál.

Azt is feltárták, hogy a terrorszervezet maga is képes volt fegyverek és robbanóeszközök ipari mértékű előállítására. A szükséges alapanyagok egy részét főként Törökországból szerezték, közvetítőkön keresztül.

Bár az Iszlám Állam jelentős területeket veszített, a jelentés megállapítja, hogy a dzsihadisták továbbra is komoly nehézfegyverzet – például tankelhárító fegyverek – birtokában vannak, ami veszélyt jelent az ellenük harcoló amerikai és koalíciós erőkre.

A terrorszervezet által birtokolt legtöbb fegyver az elmúlt évtizedben készült, és a szíriai polgárháború kitörése óta került a térségbe. A jelentés szerint a fegyverszállítások mögött nem a fegyvergyártó vállalatok és államok állnak, hanem azok a kormányok és szervezetek, amelyek a fegyverekhez törvényesen jutnak hozzá, majd illetéktelen kezekbe juttatják azokat.