Nigériai olajat venne a magyar kormány

Az afrikai ország lakossága alig profitál a hatalmas olajbevételekből a mindent átszövő korrupció miatt.

Nigériából venne nyersolajat és cseppfolyósított földgázt a magyar kormány – az erről szóló hírt az Átlátszó szúrta ki egy lagosi hírportálon. A beszámoló szerint ezt a szándékot az afrikai országba akkreditált magyar nagykövet, Dr. Ternák Gábor közölte a nigériai állami olajvállalat, az NNPC vezetőjével.

Ternák a hír szerint arra hivatkozott, hogy diverzifikálni akarjuk a jelenlegi forrásokat, és azt is kilátásba helyezte, hogy magyar szakemberek segítenének a nigériai olajiparnak, és a magyar egyetemek részt vehetnének a nigériai olajipari szakemberek képzésében.

Maikanti Baru, az NNPC főnöke a nagykövettel közölte, hogy ha olajat akar Magyarország, akkor lehetősége van beszállni az épp futó pályázatba, amelyen kiválasztják azokat a vállalatokat, akik 2018-ban vásárolhatnak a nigériai olajból. A másik lehetőség, hogy megvárják az eredményt, és az egyik nyertes kereskedőtől vesznek később olajat. Tavaly ugyan 39 nyertese volt a tendernek, de ezek közül csak három külföldi nemzeti olajvállalat volt, a kínai, az indiai és a dél-afrikai.

Cseppfolyósított földgázra 2022-ig van szerződött vevője a nigériai olajvállalatnak, de mindig van maradék készlet, amit rövid távú szerződésekkel adnak el, Magyarország erre is bejelentkezhet – vázolta Baru.

Nigéria egyébként a világ egyik legnagyobb olajtermelő országa, bevételeinek 85 százalékát és exportjának 95 százalékát a kőolaj adja. Azt a Külgazdasági és Külügyminisztérium konzuli szolgálatának honlapján is megjegyzik, hogy a jelentős olajbevételek ellenére rendkívül rosszak az életminőségi mutatók, az olajbevételek által teremtett új gazdasági viszonyok is hozzájárultak a mindent átszövő korrupció kialakulásához.

Az Átlátszó emlékeztet: hazánk 2013-ban nyitotta újra nigériai nagykövetségét a „déli nyitás” keretében, de az elmúlt években importunk elhanyagolható volt, legfeljebb néhány százezer dollárt tett ki, a tavalyi év első 11 hónapjában pedig kevesebb mint 19 millió dollár értékben exportáltunk.

Címkék: nigériaolaj