Párizs és Amszterdam nagyot nyert a Brexiten

Párizs az Európai Bankhatóságot (EBA), Amszterdam az Európai Gyógyszerügynökség örökli meg Londontól.
Kapcsolódó cikkek

Párizsba költöztetik majd az Európai Bankhatóságot (EBA) Londonból az Egyesült Királyság európai uniós tagságának tervezett megszűnése után – döntött az EU-tagok kormányait tömörítő tanács hétfőn Brüsszelben. A tagországok európai ügyekkel foglalkozó szakminisztereinek ülésén többfordulós, titkos szavazáson választották ki az új helyszínt.

A jelenleg még Londonban működő, de a Brexit miatt költözni kényszerülő szervezet új székhelyeként eredetileg nyolc tagállam pályázott. A banki szabályokat megszövegező és koordináló EBA befogadására Frankfurtot, Dublint, valamint Bécset tartották a legnagyobb esélyesnek. Utóbbi helyett végül Párizs került be a szavazás második fordulójába, a harmadikba pedig már csak a francia és az ír főváros.

Amszterdamé a gyógyszerügynökség

Hétfőn a minisztereknek az ugyancsak londoni központú Európai Gyógyszerügynökség (EMA) új székhelyéről is szavazniuk kellett, és a voksolást az utolsó fordulóban Amszterdam nyerte. A költözni kényszerülő szervezet új székhelyére eredetileg 19 tagállam pályázott, Horvátország, Írország és Málta azonban később visszalépett.

A fogadóirodák az EU-ban forgalmazható gyógyszerek jóváhagyásáért felelős EMA befogadására Amszterdamot, Milánót és Pozsonyt tartották a legnagyobb esélyesnek, utóbbi helyett azonban Koppenhága került be a voksolás második fordulójába, a harmadikba pedig már csak a holland és az olasz város.

(MTI)