Egy magyar nő is megsérült Portugáliában, ahol fa dőlt egy fesztiválozó tömegre

12 halott és 52 sérült Madeira szigetén, amikor egy szabadtéri kegyhelyen az összegyűltekre dőlt egy fa.

Több ember is életét vesztette kedden a Portugáliához tartozó Madeira szigetén egy vallási ünnepségen, amikor egy szabadtéri kegyhelyen az összegyűltekre dőlt egy fa, közölte a helyi egészségügyi hatóság, amely szerint 12-en meghaltak, és 52-en megsérültek, köztük egy magyar állampolgár is.

A lisszaboni magyar nagykövetség kedd este az MTI megkeresésére megerősítette: egy magyar állampolgár is megsérült a Madeira szigetén egy vallási ünnepségen történt balesetben. A nagykövetség munkatársa telefonon az MTI-nek nyilatkozva azt mondta: egyelőre csak annyit tudnak, hogy a magyar sérült a sürgősségi osztályra került. A lisszaboni sajtóinformációk szerint a kórház este fél 8-kor tart sajtótájékoztatót a sérültek állapotáról.

A hívők a sziget Funchal nevű fővárosától mintegy 5 kilométerre lévő botanikus kertben egy forrásnál gyűltek össze, ahol egy Mária-kegyhely van. Egy kétszáz éves tölgy dőlt rájuk. Az emberek a Nossa Senhora do Monte (Montei Miasszonyunk) nevű ünnepet tartották volna meg, amikor a baleset megtörtént. Ez a madeirai vallási fesztivál a katolikus egyház egyik nagy ünnepéhez, Mária mennybevételéhez kapcsolódik.

A Montei Miasszonyunk Funchal védőszentje, ünnepnapja a sziget legnagyobb és leghíresebb ünnepe, amelyre hagyományosan sokan zarándokolnak el az egész világból Madeirára. Az áldozatok a fa mellett lévő kegytárgyboltban akartak gyertyát venni.

A francia és a spanyol hírügynökség szerint a sérültek között egy-egy magyar, francia és német van. Hét sérült állapota súlyos.

Madeira regionális kormánya háromnapos gyászt hirdetett meg.

Úgy tudni, a 200 éves tölgyfát már három évvel ezelőtt veszélyesnek minősítették, figyelmeztettek is arra, hogy bármikor kidőlhet, de semmi sem történt. Most gyökerestül szakadt ki a földből.

Kiemelt kép: EPA/Homem de Gouveia

(El Mundo, BBC)