Nem szavazhatnak a katalánok az elszakadásról

A spanyol alkotmánybíróság hétfőn hatályon kívül helyezte a katalán függetlenségi népszavazással kapcsolatos jogszabály-módosításokat.
Kapcsolódó cikkek

A spanyol alkotmánybíróság hétfőn hatályon kívül helyezte a katalán függetlenségi népszavazással kapcsolatos jogszabály-módosításokat, megakadályozva ezzel az október 1-jén Katalónia elszakadásáról tartandó népszavazást.

A katalán parlament a múlt héten fogadta el azokat a jogszabály-módosításokat, amelyekkel a helyi hatóságok a népszavazás előkészítését gyorsították volna fel.

Az alkotmánybíróság ítéletével helyt adott a spanyol kormány pénteken benyújtott beadványának, amellyel a szóban forgó rendelkezéseket támadta meg. Mariano Rajoy kormányfő akkor leszögezte: “Semmilyen népszavazás nem lesz október 1-jén”.

Carles Puigdemont katalán elnök később azzal válaszolt, hogy – mint fogalmazott –  “így vagy úgy” de megtartják a referendumot.

Rajoy számos alkalommal hangoztatta, hogy semmi esetre sem fogja engedni a gazdaságilag erős spanyol régió elszakadását, de az alkotmánybíróság is meghiúsított már több függetlenségi népszavazást azáltal, hogy alkotmányellenesnek mondta ki az ország egységének megbontására irányuló kezdeményezéseket.

(El País, MTI)