“Trumpot jogosan dühíti a sok süket duma”

Newt Gingrich volt republikánus házelnök az ABC tévécsatorna vasárnap délelőtti műsorában arra az álláspontra helyezkedett, hogy Donald Trump elnök harcias stílusa nem mindig célravezető.
Kapcsolódó cikkek

Gingrich, aki a kezdetektől Donald Trump egyik leghatározottabb támogatója, az ABC “Ez a hét” című politikai vitaműsorában fejtette ki véleményét. Az amerikai belpolitikában befolyásosként számon tartott, georgiai politikus az elnök egyik legutóbbi Twitter-bejegyzésére reagált, melyben Trump azt írta: boszorkányüldözés, hogy vizsgálat folyik ellene az FBI igazgatójának menesztése miatt.

A mikroblog-bejegyzés nagy vitát kavart az amerikai politikai életben; volt, aki úgy értelmezte, ezzel Trump elismerte, hogy vizsgálat folyik ellene, s volt, aki szerint szó sincs vizsgálatról, az elnök csak szerencsétlenül fogalmazott.

Newt Gingrich leszögezte:

a bejegyzés nem tett jó szolgálatot az elnöknek.

A volt házelnök úgy vélekedett, hogy Donald Trump rendszerint csípőből ellentámadásba lendül és nagyon harcias és ez nem válik a javára.

De a republikánus politikus azt is hozzátette: Trumpot jogosan dühíti a sok süket duma az Oroszországgal kapcsolatos vizsgálatok ügyében. James Comey a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) elbocsátott igazgatója, akit Donald Trump menesztett, állítólag azért, mert nem volt elégedett azzal, ahogyan Comey a tavalyi elnökválasztásba történt orosz beavatkozás ügyét vizsgálta. A volt FBI-igazgató két héttel ezelőtt a kongresszusban meghallgatáson vett részt, amelyen beszámolt a vizsgálatról és a Trumppal folytatott beszélgetéseiről.

Történetét elemzők ellentmondásosnak minősítették, s Donald Trump jelezte: hajlandó eskü alatt elmondani a kongresszusban a saját változatát is.

(MTI, kiemelt kép: Europress)