Vizsgálat indulhat Trump ellen

Valószínűleg vizsgálatot indíthat Donald Trump amerikai elnök ellen az igazságszolgáltatás esetleges akadályozása miatt.

Valószínűleg vizsgálatot indíthat Donald Trump amerikai elnök ellen az igazságszolgáltatás esetleges akadályozása miatt Robert Mueller, a tavalyi elnökválasztási folyamatba történt orosz beavatkozást vizsgáló különleges tanácsadó, írta a The Washington Post.

A lap szerint szerdán este meg nem nevezett forrásokra hivatkozva internetes oldalán közölte az információt, miszerint Robert Mueller kiterjesztette vizsgálódásait arra is, vajon az elnök nem próbálta-e akadályozni az igazságszolgáltatást az orosz szálak vizsgálatakor.

A washingtoni lap öt anonim forrást idézve írta: a hírszerzés három szervezetének vezetője, illetve volt vezetője fogadta el, hogy találkozzék Robert Muellerrel. Dan Coats, az amerikai hírszerző szerveket összefogó Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) direktora, Mike Rogers, a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) vezetője és Richard Ledgett, az NSA volt igazgató-helyettese állítólag a hét elején egyezett bele, hogy Mueller munkatársai meghallgassák őket.

A The Washington Post szerint nem új keletű a vizsgálat, amely arra irányul, hogy kiderítse: megpróbálta-e akadályozni az igazságszolgáltatást Donald Trump. Az ügy állítólag James Comey, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója május 9-én történt elbocsátása óta napirenden van.

Maga Comey a múlt héten a szenátus hírszerzési bizottsága előtti meghallgatásán úgy vélekedett, hogy az orosz szálak felderítésével foglalkozó FBI-vizsgálat miatt menesztették őt, Donald Trump ugyanis szerinte nehezíteni akarta az egyes  munkatársaira, így a Mike Flynn volt nemzetbiztonsági tanácsadóra vonatkozó vizsgálatokat. Comey a meghallgatáson nem állította ugyan, hogy az elnök akadályozni akarta volna az FBI-vizsgálatot, de úgy fogalmazott: ennek kiderítése a Robert Mueller vezette bizottság feladata.

Donald Trump ügyvédjeinek szóvivője, Mark Corallo, közleményben utasította vissza a The Washington Postban megjelenteket. “Felháborítónak” és “megbocsáthatatlannak” nevezte az állításokat.

Robert Mueller szóvivője nem kívánt reagálni a lapban megfogalmazottakra.