Brutálisan megverhették Észak-Koreában az amerikai fiút

Az édesapa "terrorisztikus pária-államként" jellemezte Észak-Koreát.
Kapcsolódó cikkek

Az ohiói Cincinnatiban tartott sajtótájékoztatón az édesapa megrázó szavakkal írta le fia állapotát.

Fred Warmbier megtörten mondta el, hogy fia egy szervezett és biztonságosnak mondott utazással jutott Észak-Koreába. Letartóztatása után rövid ideig leveleztek vele, de aztán megszakadt a kapcsolat, és ekkor a szülők gyanút fogtak. Óvatosan viselkedtek, nem bírálták Phenjhant, nehogy a fiuknak bántódása essék, majd felvették a kapcsolatot az amerikai külügyminisztériummal is.

Észak-Korea megmutatta, miért kapott 15 évet egy amerikai egyetemista
Kényszermunka, mert leszedett egy propagandaplakátot. Videón, hogy mit is tett pontosan.

Az édesapa “terrorisztikus pária-államként” jellemezte Észak-Koreát, ahol – mint mondta – fiával brutálisan bántak. Kifejtette: sem ő, sem felesége nem hiszi el az észak-koreai hatóságok magyarázatát, miszerint 22 évesfia a ritka, de nagyon veszélyes, a légzési- és a mozgatóizmok bénulását okozó botulizmusban betegedett volna meg, és azt követően esett kómába, hogy altatót kapott.

Még ha el is hinnénk magyarázatukat a botulizmusról és az altató okozta kómáról, akkor sem elfogadható, hogy titokban tartották az állapotát és megtagadták tőle a megfelelő orvosi kezelést

– fogalmazott Fred Warmbier. Hozzátette: a fia “rossz állapotban van”.

Az édesapa elmondta: szerda este Trump elnök felhívta őt telefonon, együttérzését fejezte ki és felajánlotta segítségét. Hasonlóképpen Rex Tillerson külügyminiszter is kereste a családot, és már többször beszélt a szülőkkel.

A sajtótájékoztatón – amelyet annak a középiskolának az épületében tartottak, ahová Otto Warmbier járt – megjelent a fiatalembert kezelő cincinnati kórház szóvivője, és közölte: Warmbier állapota stabil, de “súlyos idegrendszeri károsodásokat szenvedett”.

Otto Warmbier a virginiai egyetem hallgatója volt, amikor ellátogatott Észak-Koreába, ahol “államellenes cselekedetért” tartóztatták le. A fiatalember ugyanis megpróbált eltenni egy propaganda-plakátot. Rövid tárgyalás után 2016 márciusában 15 évi börtönre, illetve kényszermunkára ítélték. Ekkor látták őt utoljára.

Az észak-koreai hatóságok – humanitárius megfontolásokra hivatkozva – a héten bocsátották őt szabadon, s szerdán szállították őt vissza az Egyesült Államokba.

(MTI)