Nem változik a Brexit-tárgyalások menetrendje

Jövő héten meg is kezdődnek.
Kapcsolódó cikkek

Theresa May brit miniszterelnök kedd este Párizsban bejelentette, hogy az Egyesült Királyság uniós kilépéséről szóló tárgyalások menetrendje nem változik, azok jövő héten megkezdődnek.

A Brexit-tárgyalások menetrendje változatlan marad, és azok a jövő héten megkezdődnek

– mondta a brit kormányfő Emmanuel Macron francia elnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján.

Na, most mi a fene lesz a Brexittel?
Teljes a káosz a brit politikában. Annyi biztos csak, hogy a kemény Brexitnek vége.

Meg fogjuk találni a megegyezést, amely egyszerre szolgálja az Egyesült Királyság érdekét, de annak a 27 országnak az érdekeit is, amelyek bent maradnak az Európai Unióban

– tette hozzá.

A francia köztársasági elnök megerősítette, azt szeretné, hogy a tárgyalások “a lehető leggyorsabban megkezdődjenek”. Emmnanuel Macron jelezte, hogy az Európai Unió kapuja “mindig nyitva lesz” Nagy-Britannia előtt azért, hogy az Európai Unióban maradjon addig, amíg “a kilépési tárgyalások be nem fejeződnek”.

De ha egyszer elkezdődtek, sokkal nehezebb visszalépni

– hívta fel a figyelmet, megerősítve, hogy tiszteletben tartja a brit nép döntését.

Az eredeti tervek szerint június 19-én kellene megkezdődnie a Brexit-tárgyalásoknak, de az előrehozott brit választások eredménye, a konzervatív párt vereséggel felérő győzelme miatt nagy a bizonytalanság, hogy sikerül-e tartani a menetrendet. Az Európai Unió vezetői és Michel Barnier, az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója is az elmúlt napokban aggodalmának adtak hangot amiatt, hogy csúszhat a tárgyalások kezdete.

Óriási pofont adott magának a brit kormány, elbukták a választást
Elképesztő kockázatvállalás után sikerült hatalmasat bukni az előrehozott választással. Senki nem tud kormányt alakítani.

Emmanuel Macron azt is bejelentette, hogy hazája és Nagy-Britannia “nagyon konkrét akciótervet” indít a terrorizmus elleni küzdelemben az internetes propaganda megakadályozására.

Úgy döntöttünk, hogy még tovább lépünk egy nagyon konkrét akciótervvel, amelyen napok óta dolgozunk

– mondta a francia elnök. Ennek kapcsán mindketten utaltak a közelmúltban végrehajtott manchesteri és londoni terrortámadásokra.

Macron jelezte, hogy az egyik legfontosabb tervezett intézkedés célja a gyűlöletre és a terrorizmusra való uszítás megszüntetése az interneten. A tervek szerint a brit és francia hatóságok megerősítik a szolgáltatóknak azon kötelezettségét, hogy törölni kell minden uszító tartalmat.

Történtek már kötelezettségvállalások, de azok nem elégségesek. A levelezések bizalmas jellegének megőrzése mellett javítani kell a hozzáférési eszközökön a kódolt tartalmakhoz annak érdekében, hogy az üzenőprogramok ne válhassanak a terroristák és a bűnözők eszközeivé

– fogalmazott a francia elnök.

Juncker reméli, hogy a brit választások miatt nem csúszik a Brexit
Bízom abban, hogy a választások eredménye nem lesz kedvezőtlen hatással a tárgyalásokra, mondta.

Megállapodtunk abban, hogy többet teszünk az internetes terrorizmus ellen. Az a lényeg, hogy lehetőséget teremtsünk arra, hogy jogilag kötelezni lehessen a vállalatokat a tartalmak törlésére, ha azt nem teszik meg maguktól

– erősítette meg Theresa May.

A két ország vezetője munkavacsorájukat követően kilátogatott a Franciaország-Anglia barátságos labdarúgó mérkőzésre a Saint-Denis nemzeti stadionba, ahol egyperces csenddel emlékeztek a terrorista merényletek áldozataira.

(MTI)