Letartóztatták Putyin legelszántabb kihívóját

Pont aznap, mikorra országszerte tüntetéseket szervezett.
Kapcsolódó cikkek

Otthonában vették őrizetben Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust, közölte felesége hétfőn kora délután.

Vlagyimir Putyin elnök legelszántabb kihívója korábban váratlanul Moszkva központjába tette át a hétfőre meghirdetett korrupcióellenes tüntetés helyszínét, a főváros ügyészsége viszont figyelmeztette, hogy a hatóságokkal nem egyeztetett lépés jogellenes.

Navalnij arra hivatkozva változtatta meg vasárnap késő este a rendezvény helyszínét, hogy a hatóságok – a kivitelezőkre nyomást gyakorolva – megakadályozták a színpad megépítését és a hangosítás felszerelését.

Az önkormányzat egyébként megtiltotta kivetítők és hangosító berendezések használatát.

Az ellenzéki politikus a YouTube-on arra hívta fel követőit, hogy kora délután békés népünnepélyre gyűljenek össze a Moszkva szívében lévő Tverszakaja utcán. A szervezők 45-50 ezer emberre számítanak.

Fotó: Europress

A belvárosban ugyanebben az időpontban a tervek szerint több népes hivatalos rendezvényt tartanak majd az Oroszország napja nevű ünnep alkalmából. A tüntetés szervezői korábban egy kevésbé központi helyszínben állapodtak meg.

A moszkvai rendőrség hétfő reggel arra figyelmeztetett, hogy elejét fogja venni minden provokációnak, és kötelességének megfelelően minden szükséges lépést megtesz annak érdekében, hogy szavatolja a nemzeti ünnep rendezvényein részt vevők biztonságát. A hatóság arra is felhívta a figyelmet, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) június 17-én kezdődő Konföderációs Kupája miatt a hónap elejétől rendkívüli biztonsági intézkedéseket vezettetett be a torna fordulóit megrendező orosz városokban.

Az elnöki rendelet értelmében egyébként a sporteseményekkel összefüggésben nem álló gyűlések és tüntetések időpontjáról, helyszínéről és résztvevőinek számáról a helyi végrehajtó hatalom szervei dönthetnek, a belügyi és a helyi biztonsági szervekkel egyeztetve.

A moszkvai önkormányzat regionális biztonsági osztálya “provokatív jellegűnek” minősítette a tüntetés helyszínének áthelyezését a Szaharov sugárútról a Tverszkajára. A hivatal szóvivője szerint nem lehet kétség afelől, hogy a rendet fenn fogják tartani.

Fotó: Europress

Navalnij március 26-án, csakúgy mint most, országos korrupcióellenes akció keretében hirdetett megmozdulást a Tverszkajára, amelyen a szervezők szerint 30 ezren, a rendőrség szerint 8 ezren vettek részt. A rendőrség több mint ezer embert állított elő akkor, a neves ellenzéki aktivista pedig az előre nem egyeztetett tüntetés szervezéséért pénzbírságot, a hatósággal való szembeszegülésért pedig 15 napi elzárást kapott.

Alekszej Navalnij és az általa vezetett Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány hétfőre több mint 200 orosz településre hirdetett meg tiltakozó demonstrációt. A március 26-i megmozdulás 84 városra és falura terjedt ki. A résztvevők azt követelték, hogy a hatóságok vizsgálják ki annak a videónak a valóságtartalmát, amelyet az ellenzéki politikus március elején töltött fel a világhálóra. Ebben Navalnij súlyos, több mint egymilliárd euró értékű korrupcióval vádolta meg Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnököt.

Az orosz Távol-Kelet, Szibéria, az Altáj és Tatárföld városaiban már megkezdődtek vagy le is zárultak a hétfői tüntetések. Résztvevők előállításáról Vlagyivosztokból, Blagovescsenszkből és Kazanyból érkezett jelentés.

Oroszország napján az 1990-es orosz függetlenségi nyilatkozat elfogadásáról emlékeznek meg. Az évforduló 1992 óta munkaszüneti nap.

(BBC, MTI)