Háborútól tart a német külügyminiszter

Sigmar Gabriel szerint komoly a helyzet Katar körül, miután egy sor ország megszakította vele diplomáciai kapcsolatát.

Háborúba torkollhat az Öböl menti arab országok konfliktusa – figyelmeztetett Sigmar Gabriel német külügyminiszter egy vasárnapi interjúban.

A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) című lapban közölt interjúban kiemelte, hogy a térség szomszédos országai között kialakult drámai viszály háborúvá szélesedhet. A német diplomácia vezetője a héten tárgyalt szaúd-arábiai, katari és kuvaiti, valamint török és iráni kollégájával. „Megbeszéléseim révén tudom, mennyire komoly a helyzet, de azt hiszem, hogy az előrelépésre is jó esély van” – mondta Gabriel.

Szerinte Rex Tillerson amerikai külügyminiszter bölcs és higgadt módon igyekszik kezelni a helyzetet. A német külügyminiszter pénteken telefonon tárgyalt amerikai kollégájával a Katar-válságnak nevezett konfliktusról.

Ugyanakkor a FAS értesülése szerint egyelőre semmi jele nincs annak, hogy Katar hajlandó lenne teljesíteni az arab világ több vezető hatalma által a kapcsolatok rendezésének feltételéül támasztott követeléseket.

Szaúd-Arábia, Egyiptom, az Egyesült Arab Emírségek, valamint Bahrein, Líbia, Jemen, Mauritánia, Mauritius és a Maldív-szigetek a hét elején jelentette be, hogy megszakítja diplomáciai kapcsolatait Katarral, azzal vádolva a katari vezetést, hogy terroristákat támogat, együttműködik Iránnal, és beleavatkozik a belügyeikbe. Több afrikai ország jelezte, hogy támogatja a Katar elszigetelésére irányuló próbálkozásokat.