A magyar kormány fellebbez Strasbourgban

Az Emberi Jogok Európai Bírósága két bangladesi menekült ügyében marasztalta el Magyarországot.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága két bangladesi menekült ügyében marasztalta el Magyarországot.

Az Emberi Jogok Európai Bíróságának márciusi döntése szerint a magyar hatóságok az emberi jogi egyezményt megsértve tartottak fogva két bangladesi menedékkérőt 2015 őszén a röszkei tranzitzónában, Szerbiába visszaküldésükkel pedig felmerült annak kockázata, hogy embertelen bánásmódnak lesznek kitéve görögországi befogadó-központokban. A strasbourgi bíróság szerint az ügyben Magyarország a szabadsághoz és biztonsághoz való jog, a kínzás tilalma, illetve a hatékony jogorvoslat tekintetében is megsértette az emberi jogi egyezményt.

Magyarország fellebbez a strasbourgi döntés ellen – jelentette most be Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára. A tárca álláspontja szerint az elsőfokú bíróság döntéséből következő joggyakorlat az elmúlt időszaknál is erősebb, globális migrációs hullámot indíthat el Európa felé, a gazdasági bevándorlók tömege ellehetetlenítené a schengeni egyezményt és az európai államok menekültügyi intézményrendszerét, továbbá növelné a terrorveszélyt.

A tárca vitatja a döntésnek azt a részét is, mely szerint a tranzitzóna fogva tartást jelent, illetve, hogy Szerbia nem biztonságos ország. Az államtitkár szerint aggályos, hogy az érintettek nem is beszéltek konkrét üldöztetésről a magyar hatóságok előtt, továbbá miközben a Magyar Helsinki Bizottság – ahogy Völner fogalmazott: Soros György egyik szervezte – felkarolta az ügyet, a menekülteknek már nyoma veszett.

Völner Pál elmondta, hogy a strasbourgi bíróság nagykamarája csak a fellebbezések egy kis részét tárgyalja érdemben, és csak akkor van esély az elsőfokú döntés megváltoztatására, ha globális jelentőségű problémát, illetve a bíróság ítélkezésének alapjául szolgáló egyezmény lényegét érint az adott ügy. Az Igazságügyi Minisztérium szerint jelen esetben ilyen ügyről van szó.