80 civil halt meg Szíriában egy légi csapásban

33 gyerek is az áldozatok között van.

Legalább 80 civil, köztük 33 gyermek halt meg Szíriában az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció péntek hajnali légi csapásában – adta hírül az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH).

“Ez az eddigi legtöbb áldozatot szedő bombázás a Szíriában lévő dzsihadisták családjainak körében” – mondta Rámi Abdar-Rahmán, az OSDH igazgatója.

A támadás Deir-ez-Zór tartomány keleti részén, az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista terrorszervezet ellenőrzése alatt álló kelet-szíriai városban, Majadínban történt, csakúgy mint a csütörtök esti, hasonló légi csapás. Abban 37 civil vesztette életét, köztük öt gyerek.

A szövetségesek harmadik napja támadják a területet, az amerikai légierő a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) kurd-arab ernyőszervezetnek nyújt segítséget ahhoz, hogy elfoglalja az IÁ rakkai fellegvárát.

A tartományi központ visszafoglalásáért tavaly novemberben indítottak harcot az SDF fegyveresei. Az észak-szíriai Aleppótól 160 kilométerre keletre fekvő települést 2013 márciusában foglalta el az Iszlám Állam, amelynek vezetője, Abu Bakr al-Bagdadi 2014 nyarán megtette kalifátusa fővárosává.

(MTI)