Kormánykritikus újságírót tartóztattak le Törökországban

Terrorszervezet népszerűsítésével vádolják, miután lapja beszámolt az Erdogan ellenfelével szembeni boszorkányüldözésről.
Kapcsolódó cikkek

Egy török bíróság megerősítette hétfőn, hogy terrorszervezet népszerűsítésének vádjával letartóztatásba helyezték Oguz Güvent, a Cumhuriyet című kormánykritikus török napilap online változatának főszerkesztőjét.

Az Anadolu török állami hírügynökség múlt pénteken, Oguz Güven őrizetbe vételéről beszámolva azt írta: a hatóságok lépését az váltotta ki, ahogyan a hírportál néhány nappal korábban beszámolt a tavaly júliusi puccskísérlet vádlottjai ellen folyó eljárások egyik ügyészének autóbalesetben bekövetkezett haláláról.

A török hatóságok az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok nemzetközi hálózatát teszik felelőssé a tavaly júliusi hatalomátvételi kísérletért. Az Anadolu jelentése azt állította, hogy a főszerkesztő őrizetbe vétele azzal nyomozással függ össze, amelyet egy Gülen ellenfeleinek lejáratását célzó kampány ügyében indítottak.

A Recep Tayyip Erdogan török elnököt élesen bíráló Cumhuriyet szerkesztőségének több tucat tagját helyezték már vád alá a tavaly júliusi puccskísérlet nyomán bevezetett rendkívüli állapot keretében. Többségüket hónapok óta előzetes letartóztatásban tartják, köztük Murat Sabuncu főszerkesztőt, Kadri Gürselt, a lap neves kommentátorát és a lap karikaturistáját, Musa Kartot is. Mindegyiküket terrorista csoport és illegális szervezetek támogatásával gyanúsítják, amit ők visszautasítanak. Az ügyészség hét és 43 év közötti börtönbüntetések kiszabását kérte ügyükben.

Can Dündart, a Cumhuriyet előző főszerkesztőjét, aki Németországba menekült, egyenesen hazaárulással vádolják, amiért 2015-ben leleplezte, hogy a török titkosszolgálatok fegyvert szállítottak a Szíriában harcoló iszlamista csoportoknak. (MTI)