Timmermans szerint Orbán provokálja

Frans Timmermans, az Európai Bizottság (EB) első alelnöke provokációként értelmezte Orbán Viktor miniszterelnöknek azokat a megjegyzéseit, amelyeket a Die Zeit című német liberális hetilap egyértelműen antiszemitának minősített - közölte a brüsszeli bizottság egyik szóvivője pénteken az AFP francia hírügynökség jelentése szerint.
Kapcsolódó cikkek

Az alelnököt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter korábban lemondásra szólította fel, amiért a német lapnak adott interjúban antiszemitizmussal vádolta meg Magyarország miniszterelnökét és kormányát.

Timmermans, az Európai Bizottság alapjogokért felelős alelnöke az interjúban arra a felvetésre, hogy Orbán Viktor egyértelműen antiszemita hangot ütött meg a napokban az Európai Parlamentben, amikor amerikai pénzügyi spekulánsnak nevezte Soros Györgyöt, azt mondta, hogy pontosan így értette a miniszterelnök szavait, és felháborodott, de nem reagált erre a megjegyzésre a vitában.

A brüsszeli szóvivő most úgy nyilatkozott, hogy Timmermans provokációként értelmezte a kormányfő szóban forgó megjegyzéseit. Hozzátette,

hogy a jövőben tartózkodni kellene a kétértelmű kifejezések használatától, hogy azokat ne követhessék félreértések.

Pénteki budapesti sajtótájékoztatóján Szijjártó Péter méltatlannak és elfogadhatatlannak nevezte és visszautasította az antiszemitizmus vádját, hangsúlyozva, hogy Magyarország a legtöbbet tette Európában az antiszemitizmus ellen.

Úgy vélte, hogy a Timmermans által megfogalmazott vád Magyarország súlyos megsértése is,

márpedig ha egy uniós tisztségviselő egy ilyen kérdésben ilyen súlyosan megsért egy tagállamot, akkor nem lehet más választása, mint le kell mondania a hivataláról.

A külügyminiszter egyúttal gyáva embernek nevezte az EB alelnökét, mondván, hogy a Die Zeit című lapnak adott interjúban olvasható súlyos, ráadásul alaptalan vádat nem Orbán Viktorral szemtől szemben fogalmazta meg, hanem később, amikor senki nem tudott rá azonnal reagálni. (MTI)