Meghalt a fiatal srác, aki azért nem kaphatott új tüdőt, mert marihuánát szívott

Egyszerűen megtagadták, hogy felkerülhessen a transzplantációs listára.

Riley Hancey 19 éves volt, amikor hálaadás napján kórházba került. Az orvosok hamar megállapították, hogy egy erős gyulladás miatt összeomlott a tüdeje, így rövid időn belül transzplantációra van szüksége. A fiatal sráctól azonban megtagadta a University of Utah egészségügyi intézménye, hogy felkerülhessen a kórház transzplantációs listájára, mivel az előzetes tesztek során a fiú szervezetében megtalálták a marihuána elsőszámú hatóanyagát, a THC-t.

A család ezután kétségbeesetten kezdte keresni az alternatívákat, mígnem végül a University of Pennsylvanián fogadták őket, ahol Riley felkerülhetett az új szervre várók listájára. A fiú hónapokkal a tüdeje összeomlása után megkapta az új szervet, amelynek a család és támogatók is nagyon örültek. Nem sokkal később azonban Riley állapota romlani kezdett

a teste nem fogadta be az új tüdőt.

Az orvosok sokáig küzdöttek a fiatal életéért, de végül már nem tudtak rajta segíteni. A család a fiú megsegítésére indított adománygyűjtő oldalon jelentette be, hogy Riley múlthéten szombaton meghalt. A bejegyzés szerint a mindössze 20 éves fiú a tüdőtranszplantáció komplikációiba halt bele.

A szülők úgy emlékeznek vissza a gyermekükre, mint egy sportos, mindig vidám tinédzserre, aki imád a szabadban lenni és tehetséges a téli sportokban. Riley édesapja elmondta, hogy a fia épp hálaadáskor szívott el egy füves cigarettát a barátaival, ám a betegségét megelőző egy évben teljesen drogmentesen élt.

A transzplantációs listára való regisztrációt megtagadó University of Utah kórháza nem reagált az esetre, csak annyit mondtak a CBS News-nak, hogy számos szempontot vigyelembe vesznek, mielőtt döntenek arról, kinek adnak helyet a listán, és kinek nem. Elmondásuk szerint ilyenkor mérlegelniük kell a kilökődés veszélyének a lehetőségét is.

Nem adunk helyet olyan embereknek, akik aktívan alkoholizálnak, rendszeresen dohányoznak, vagy drogokat fogyasztanak.

Zárta mondandóját a University of Utah.

Hosszú harcot folytattunk azért, hogy Riley életét megmentsük. Mindent megtettünk azért, hogy legalább lehetősége legyen túlélni ezt a harcot. A szívünkben örökké élni fog.

Zárta mondandóját a fiú családja.