31 menekült halt meg, amikor Jemen partjainál lebombázták őket

Pedig az ENSZ adott nekik menetlevelet.

Legalább 31 szomáliai menekült vesztette életét, többtucatnyi társuk pedig megsebesült Jemen partjainál, ahol légicsapás érte az őket szállító hajót – közölte a jemeni kormány ellen harcoló húszi lázadók ellenőrzése alatt álló Hodeida kikötőváros parti őrségének egyik illetékese.

A tájékoztatás szerint az afrikai menekültek – akik az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) hivatalos dokumentumaival indultak útnak – Jemenből Szudánba tartottak, amikor egy Apache helikopterről megtámadták őket a Vörös-tenger partján található Hodeidától nagyjából 55 kilométerre. A még csütörtökön történt incidens után legalább 80 sebesültet mentettek ki, a halálos áldozatok között pedig nők és gyerekek is vannak. Egyelőre nem tudni, ki áll a támadás mögött, az EFE spanyol hírügynökség azonban a Szaúd-Arábia vezette arab koalíció légicsapásáról számolt húszi forrásokra hivatkozva.

Véres háború

Jemenben 2014 augusztusa óta tart a polgárháború az Irán támogatását élvező síita húszik és a Szaúd-Arábia által támogatott, nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz, Abed Rabbó Manszúr Hádihoz hű erők között. A térséget – ahol a támadás történt – rendszeresen arra hivatkozva bombázza az arab koalíció, hogy az a húszik fegyvercsempészetének helyszínéül szolgál. Ugyanitt pedig a lázadók tüzérséggel támadják a jemeni elnök és a hozzá hű erők hajóit.

Jemen és Szomália egyaránt szerepel az ENSZ-nek abban a múlt heti jelentésében, amelyet a második világháború óta tapasztalható legsúlyosabb humanitárius válsággal küzdő országokról tett közzé a világszervezet.

Az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) februári beszámolója szerint az amúgy is nagyon szegény arab-félszigeti országban tavaly körülbelül 63 ezren haltak éhen. A világszervezet jelentéséből az is kiderült, hogy a csaknem 19 milliós jemeni lakosság több mint kétharmadának van szüksége segítségnyújtásra és védelemre.