Németországban terrorgyanú miatt őrizetbe vettek két iszlamistát

Küszöbönálló terrortámadás gyanúja miatt nagyszabású razziát tartottak és őrizetbe vettek két, közveszélyes iszlamistaként számon tartott férfit.

Küszöbönálló terrortámadás gyanúja miatt nagyszabású razziát tartottak és őrizetbe vettek két, közveszélyes iszlamistaként számon tartott férfit a németországi Göttingenben csütörtökre virradóra.

Az Alsó-Szászország tartományban fekvő város rendőrségének közleménye szerint egy 27 éves algériai és egy 23 éves nigériai állampolgárt vettek őrizetbe. Mindketten családjukkal élnek Göttingenben, és hosszú ideje a helyi szalafista – radikális iszlamista – körökhöz tartoznak.

Az utóbbi napokban egyre sűrűsödtek egy “lehetséges, konkrét, küszöbönálló terrortámadásra” utaló jelek, ezért gyorsan fel kellett lépni a két közveszélyes férfival és közvetlen környezetükkel szemben – áll a közleményben, amely szerint mintegy 450 rendőr, köztük egy terrorelhárító különleges alakulat mozgósításával 12 helyszínen tartottak házkutatást. Részletes tájékoztatást későbbre ígértek.

A szalafizmus a radikális iszlamizmus legnépszerűbb németországi irányzata, elveti a világi államot, és a saría, az iszlám jogrend alapján működő állam kiépítésére törekszik. A szalafisták száma 10 ezerre tehető. A 82,8 milliós Németországban nagyjából 4-4,5 millió muszlim él, többségük szunnita török.

(MTI)