Agyon akarta lőni Trumpot, enyhe ítélettel megúszta

Egy év és egy nap börtönre ítéltek az Egyesült Államokban egy 20 éves brit férfit azzal a váddal, hogy meg akarta ölni a következő amerikai elnököt,
Kapcsolódó cikkek

Egy év és egy nap börtönre ítéltek az Egyesült Államokban egy 20 éves brit férfit azzal a váddal, hogy meg akarta ölni a következő amerikai elnököt, Donald Trumpot – írja a BBC News. Michael Sandford eleve illegálisan tartózkodott az országban, a terve szerint egy rendőrtől szerzett lőfegyverrel támadt volna az akkor még csak elnökjelölt Trumpra.

A bűnét megbánó, az angliai Dorkingból származó srác akár 10 évet is kaphatott volna.

Jó magaviselet esetén már négy hónap letöltése után szabadlábra helyezhetik és azonnal hazaszállítják Nagy-Britanniába. A védelem amúgy azt állította Sandfordról, hogy autista, rohamai vannak és rögeszmés-kényszeres szorongó.

Sandford az ítélethirdetéskor még mosolyogva ment a terembe, de bocsánatkérése közben elsírta magát. A bíró is szimpátiát mutatott felé, jelezte, hogy nem érzi, hogy rosszindulat lapulna a szívében. Anyja is azt állította, fia kezelésre és a családjára szorul.

Hosszasan készült a merényletre

A fiú úgy került az Egyesült Államokba, hogy 2015-ben kitalálta, hogy beutazza az országot. Édesanyja ekkor elvesztette vele a kapcsolatot. A politika nem érdekelte korábban, így azt sem tudta megmagyarázni, miért akarta lelőni Trumpot. Márpedig a lejárt vízumú, hajléktalanná vált fiú csak ezért utazott Kaliforniából Nevadába.

A dolog nem hirtelen elhatározás volt, Sandford majdnem egy évig tervezte, napokkal a tervezett megvalósítás előtt még el is ment egy lőtérre kipróbálni egy 9 milliméteres Glockot. Fel volt készülve rá, hogy meghal, de volt belépője egy későbbi, arizonai kampányeseményre is, ha esetleg második alkalomra lenne szüksége. A bíró végül ezzel bocsátotta el a fiatalt:

Önnek orvosi problémája van, semmi olyan, ami miatt szégyellnie vagy feszélyeznie kéne magát. Nem látom önt gonosznak vagy egy szociopatának.