Keményen egymásnak esett Clinton és Trump a második vitán

Donald Trump a túlélésért küzd. Hillary Clinton kiütésre készül. Minden idők legdurvább vitája lehet.

Az első vitánál még azt írtuk a bevezetőben, hogy „Clinton és Trump azután találkozik, hogy a republikánus elnökjelölt behozta nagy lemaradását, és a közvélemény-kutatások szerint fej-fej mellett állnak.” Hatalmasat változott a világ az azóta eltelt két hét alatt. Az első vitára felkészületlenül érkezett Trump kínos vereséget szenvedett Hillary Clintontól, a közvélemény-kutatások szerint népszerűsége zuhanni kezdett, ami csak fokozódott, miután egy hete kiderült, majdnem húsz éven át nem fizethetett adót.

Már ez elég lett volna ahhoz, hogy kemény küzdelem várjon rá ma este a St Louis városában, a Washington egyetemen tartandó második elnökjelölti vitán. Aztán alig két nappal a vita előtt nyilvánosságra került egy 2005-ös felvétel Trumpról, amin vulgáris stílusban azzal büszkélkedett, hogyan fogdosott és tapizott nőket akaratuk ellenére. A videó bombaként robbant. A republikánus politikusok egymás után kezdték el visszavonni támogatásukat Trumptól, és sokan egyenesen távozását kezdték el követelni „védhetetlen”, és „vállalhatatlan” kijelentései miatt.

Politikai elemzők között teljes az egyetértés: Trump elnökválasztási reményeinek életben tartása a tétje a mai vitának, amin a republikánus elnökjelöltnek különösen jó teljesítményt kell nyújtania ahhoz, hogy legyen bármi esélye Clinton legyőzésére. Ehhez egyrészről nyugodtnak, visszafogottnak és fegyelmezettnek kéne maradni, ami nem az ő erőssége, és el kéne érnie, hogy ne róla és az ő botrányairól, hanem Clintonról és az ő botrányairól szóljon a vita. Persze ezzel a demokrata elnökjelölt is tisztában van, és mindent meg fog tenni, hogy kihozza a sodrából Trumpot – ahogy tette azt az első vitán.

A várakozások szerint azonban Trump minden lesz, csak nem visszafogott, és jó esély van arra, hogy Bill Clinton hűtlenségével és félrelépéseivel fogja támadni a demokrata elnökjelöltet. Aki viszont a beszámolók szerint jól felkészült ezekre, és biztosan meg van a jól kidolgozott válaszai a támadásokra. Heves vita lesz.