Az első reakciók a vitára: Clinton nyert, de nem meggyőzően

A demokrata elnökjelöltnek nem sikerült kiütéses győzelmet aratnia Donald Trump felett, akit sokan már csak azért nyertesnek kiáltottak ki, mert túlélte a legtöbbször a „csúnya” szóval jellemzett elnökjelölti vitát.

Arra még napokat kell várni, hogy kiderüljön, valójában ki nyerte meg az amerikai elnökjelöltek vasárnap este tartott második televíziós vitáját, de az első reakciók a demokrata elnökjelölt, Hillary Clinton győzelmét vetítik előre. A vita közben készített egyetlen tudományos értékű közvélemény-kutatása szerint a vitát néző emberek 57 százaléka szerint Clinton került ki győztesen a St Louis városában, a Washington egyetemen tartott megmérettetésből, míg Donald Trump republikánus elnökjelöltet csak a nézők 34 százaléka tartotta győztesnek.

Ez jó eredmény Clinton számára, de fölénye közel sem volt annyira meggyőző, mint a két hete tartott első vitán, ahol rendesen padlóra küldte ellenfelét. Hasonlóan látták a vitát az amerikai sajtónak nyilatkozó politikai elemzők is. Az első vélemények szerint ugyan Clinton volt a jobb, de közben nem sikerült teljesen kiütnie Trumpot, aki egész elnökválasztási kampánya legrosszabb napjain van túl, és már csak azzal „győztesként” lehet értekelni teljesítményét, hogy nem omlott teljesen össze, és túlélte a „minden idők legcsúnyább” elnökjelölti vitájaként jellemzett másfél órát.

Záporoztak a sértegetések

Csúnya, undorító, mocskos sárdobálás. Nagyjából így jellemezte az amerikai sajtó a vitát, amin a jelöltek – akik jelezve, hogy mire lehet számítani, a kezdéskor nem is fogtak kezet – egymás után tették egymásra a személyeskedő sértegetéseket. A politikai nézeteltérések megvitatása, és a választási ígéretek bemutatása helyett egymás ócsárolásán volt a hangsúly. Trump például „ördögként” jellemezte Clintont, akinek „gyűlölettel van teli a szíve”, és „szégyellnie kellene magát”. Majd közölte, ha ő lenne az Egyesült Államok elnöke, börtönbe záratná. Clinton szerint pedig Trump csak azért támadt, hogy elterelje a figyelmet a szétesés szélén álló kampányáról és megkérdőjelezte, hogy elég fitt-e ahhoz, hogy elnök legyen.

Trump túlélte, de távol a végső győzelemtől

Ahogy azt korábban megírtuk, a republikánus elnökjelöltnek sosem látott mély gödörből kellett kiásnia magát a vasárnap esti vitában, és ha nem is jött ki belőle teljesen, annyit elért, hogy ne temesse maga alá a föld. Trump azután vágott neki a vitának, hogy két nappal korábban nyilvánosságra került egy 2005-ben készült felvétel, amin vulgáris, védhetetlen stílusban büszkélkedett arról, hogy fogdosott és tapizott le nőket akaratuk ellenére, mert mint sztár, ezt nyugodtan megteheti.

A videó hatására egymás után álltak ki mögüle a republikánus politikusok, és többen is azt kezdték el követelni, hogy mondjon le az elnökjelölti címről, és adja át a helyét alelnökjelöltjének, Mike Pence kormányzónak.

Donald Trump republikánus elnökjelölt a vitán Fotó:Gettyimages

A vitán nyújtott agresszív támadásaival – amelyek között volt néhány, ami kifejezetten hatásos volt a szintén rendkívül népszerűtlen Clintonnal szemben – annyit sikerült elérnie, hogy a republikánus bázis, valamint a republikánus politikusok meggyőzőnek találták teljesítményét, és elhalkulnak a távozását követelő hangok. Azonban ezzel csak azt érte el, hogy politikai karrierje túlélte az elmúlt napok mélyrepülését. A végső győzelemhez egyáltalán nem került közelebb.

Mert lehet, hogy sikerült feltüzelnie saját szavazóit, akik elkezdtek kételkedni benne, új szavazóbázist nem tudott magához édesgetni. Különösen igaz ez a női szavazókra, akik a Clintont agresszívan támadó Trumpban nem a politikai hatalmasságok ellen fellépő tökös kívülálló üzletembert látták a 11 évvel ezelőtti felvétel után, hanem a nőre támadó hímsovinisztát. Folyamatos közbevágásaival és sértegetéseivel csak megerősítette a feltételezést, hogy semmibe veszi a nőket. És az sem segített, hogy az egész vita alatt Clinton mögött sertepeltélt, ami azután, hogy a nők fogdosásáról beszélt, egy olyan főnök képét jelenítette meg, aki csak az alkalmat lesi egy kis tapizásra.

Fotó: Gettyimages

Trump így lehet, hogy megúszta az óriási vereséget, ami az ő esetében már kisebb győzelemmel is felér, az elnökválasztás megnyeréséhez egy picit sem került közelebb.