Olyasmit találtak a régészek Japánban, amit nem kellett volna

A tudósok egyelőre teljesen értetlenül állnak a felfedezés előtt.

Amikor Hiroyuki Miyagi, japán szembesült az okinawai Katsuren kastély romjainak ásatásánál előkerült leletekkel, meg volt győződve róla, hogy az egész egy ostoba átverés. Hosszú ideig tartott, mire meggyőződött a tárgyak valódiságáról, és nyilvánosságra merte hozni a felfedezést.

A földből tíz darab, az időszámításunk előtt 300 – 400-nál korábbról származó érme került elő. A kastélyromnál, ami 2000-ben került fel az UNESCO világörökségi listájára, 2013 óta végez feltárásokat Uruma városának oktatási bizottsága. A római érméket azonban nem ők, hanem Toshio Tsukamoto, egy vendégrégész találta, aki azért érkezett a területre, hogy a szamurájok korából származó tárgyak azonosításában segédkezzen.

Fotó: Urama Board of Education

„Dolgoztam már ásatásokon Egyiptomban és Olaszországban is, sok római érmét láttam már korábban, így azonnal felismertem őket” – magyarázta.

A területről a rómaiakon kívül 1678-ra datált török érmék is előkerültek. Ezekről sem lehet pontosan tudni, hogyan kerültek Japánba.

„Nagyon furcsa, és érdekes felfedezés” – nyilatkozta Masaki Yokou a bizottság szóvivője. Elmondta, hogy bár a Katsuren kastélynak voltak kereskedelmi kapcsolatai közeli ázsiai országokkal, főleg Kínával a XIV. – XV. században, nem gondolják, hogy ez közvetlen kapcsolatot jelentene az ókori Rómával.

Az érméket tovább vizsgálják, majd november végéig kiállítják Uruma városi múzeumában.

(The Independent)