Döntetlen lett a szipogós Trump és a vörös Clinton vitája

Lezajlott az amerikai elnökválasztás legjobban várt eseménye, Hillary Clinton és Donald Trump első televíziós vitája, ami nem is okozott csalódást. A várakozásoknak megfelelően minden idők egyik legizgalmasabb elnökjelölti összecsapását hozta az este. Minden volt, csak nem unalmas.

A várakozások alapján minden idők legnézettebb elnökjelölti vitáját tartják a New York-i Hofstra egyetemen, ahol Hillary Clinton és Donald Trump először találkozik szemtől szembe. A demokrata és a republikánus elnökjelölt összecsapása várhatóan Super Bowl-szintű, százmilliós nézettséget fog hozni, bőven megelőzve az eddigi legnézettebb vitának számító 1980-as megmérettetést a demokrata Jimmy Carter, és a republikánus Ronald Reagan között, amit 80 millióan néztek élőben.

Clinton és Trump azután találkozik, hogy a republikánus elnökjelölt behozta nagy lemaradását, és a közvélemény-kutatások szerint fej-fej mellett állnak. A tét különösen nagy. Trumpnak be kell bizonyítani, hogy képes elnökként viselkedni, és meg kell nyugtatnia a még ingadozó szavazókat, hogy nem olyan veszélyes őrült, mint aminek a Clinton-kampány lefesti, és a nukleáris indítókódok biztonságban lesznek a kezében. Clintonnak pedig el kellene oszlatnia a róla kialakult rossz képet, hogy nem szavahihető, nem megbízható, és legfőképpen: nem őszinte.

A vitának az NBC esti híradójának műsorvezetője, Lester Holt lesz a moderátora, aki három téma („Amerikai iránya”; „A jólét elérése” és „Megóvni Amerikát”)  köré csoportosítva tesz fel kérdéseket a jelölteknek. Azt azonban nem lehet tudni, hogy pontosan milyen kérdéseket kapnak a jelöltek, és a témák annyira ködösek, hogy azokba sok minden belefér majd, de szinte biztosan lesznek a gazdasággal és a nemzetbiztonsággal kapcsolatos kérdések.

A másfél órás vitát – amit nem szakítanak meg reklámszünetekkel – hat 15 perces szegmensre osztják. Holt mindegyiket egy kérdéssel fogja indítani, amire a jelölteknek két perce lesz válaszolni. Majd a maradék időben reagálhatnak a másik kijelentéseire.