Félmilliónál is többen tüntettek Katalónia függetlenségéért

Több százezren tüntettek vasárnap Bacrcelonában és négy másik katalán városban Katalónia Spanyolországtól való elszakadásáért.

Több százezren tüntettek vasárnap Bacrcelonában és négy másik katalán városban Katalónia Spanyolországtól való elszakadásáért. Barcelona főutcája, az Avinguda Meridiana már a késő délutáni kezdés előtt megtelt emberekkel. Sokan a Katalán Autonóm Közösség sárga-vörös zászlaját, a Senyerát lengették.

A szervezők közlése szerint előzetesen mintegy 370 ezren jelezték részvételi szándékukat, a rendőrség egyedül Barcelonában 500 ezer fölé tette a résztvevők számát. Az elmúlt években mintegy félmillióan vonultak az utcákra a 2012 óta a katalán nemzeti ünnep napján megrendezett függetlenségi tüntetéseken, 2014-ben pedig mintegy 1,8 millióan.

Spanyolország leggazdagabb régiójában a szeparatisták évek óta próbálják elérni a független katalán állam kikiáltását. Július végén a katalán parlament az alkotmánybíróság tiltása ellenére elfogadott egy menetrendet a központi, madridi kormánytól való elszakadásról szóló tárgyalásokról. Az alkotmánybíróság augusztus elején megsemmisítette ezt a határozatot, és alkotmányellenesnek minősítette az elszakadási kezdeményezéseket.

A spanyol kormány többször is hangsúlyozta, hogy semmilyen körülmények között nem fogadja el Katalónia kiválását Spanyolországból. A Carles Puigdemont vezette katalán kormány ennek ellenére kitart amellett a terv mellett, hogy 2017 közepéig megvalósuljon az elszakadás.