Megvan a mexikói Schmitt Pál

Tényleg plagizált az elnök, megszólalt az egyetem is.

Enrique Pena Nieto mexikói elnök hivatkozás nélkül használt más szerzőktől származó szövegeket egyetemi szakdolgozatában, amelyre 25 évvel ezelőtt az ügyvédi diplomáját kapta – közölte a Panamericana Egyetem.

Egy héttel korábban az Aristegui Niticias című mexikói tényfeltáró portál számolt be arról, hogy a diplomamunka áttanulmányozása és professzorokkal való konzultáció után arra a következtetésre jutott, hogy “a hivatalban lévő elnök a dolgozat 682 bekezdéséből legalább 197-et plagizált”, azaz más szerzőktől emelt át.

Az Opus Dei katolikus lelkiségi mozgalom által fenntartott mexikóvárosi Panamericana Egyetem illetékesei múlt héten indítottak vizsgálatot a kérdésben. Miután hétfőn közölték plágiumgyanút megerősítő eredményeiket, rámutattak: nem tehetnek semmit az ügyben, mivel ahhoz túlságosan régen történt. Felkérték ugyanakkor az ország legnagyobb felsőoktatási intézményét, a Mexikói Autonóm Nemzeti Egyetemet, hogy segítsen megfelelő eljárást találni a “példátlan” esetre.

A négy éve hatalmon lévő mexikói elnök népszerűsége a Reforma című napilap nemrég közölt közvélemény-kutatása szerint már e nélkül a botrány nélkül is mélyponton volt, alig 23 százalékos támogatottsággal.

Az üggyel előálló tényfeltáró portált Carmen Aristegui vezeti, az az ismert mexikói újságíró, aki 2014-ben Nieto feleségének botrányt kavaró házvásárlási ügyletét is leleplezte. Mint kiderült, Angele Rivera 2014-ben 7 millió dollár értékben vásárolt luxusingatlant a kormányzati közbeszerzések legnagyobb nyertesének számító vállalattól, a HIGA-csoporttól.

(MTI)