A cseh miniszterelnök szerint Clinton megválasztása jelentene biztonságot

A kelet-európai NATO-tagországokat aggasztják Trump kijelentései – mondta Bohuslav Sobotka.

Míg Orbán Viktor szerint Donald Trump külpolitikája lenne megfelelő számunkra, a cseh miniszterelnök kedden úgy nyilatkozott, hogy Hillary Clinton megválasztása jelentene nagyobb biztonságot a kelet-európai NATO-tagállamok számára. Bohuslav Sobotka kifejtette: a döntés az amerikai választóké, de úgy tűnik, hogy a demokrata jelölt tapasztalata és kijelentései nagyobb biztosítékot jelentenek a transzatlanti együttműködés folytatására.

Az AFP francia hírügynökség arról írt, hogy több más kelet-európai NATO-tagországhoz hasonlóan Csehországot is aggasztják Trump korábbi kijelentései, amellyel megkérdőjelezte az Egyesült Államoknak az európai szövetségesei védelmében vállalt szerepét. A republikánus jelölt egyebek mellett azt mondta, ha Oroszország megtámadná a szövetséges balti országokat, csak azután sietne a segítségükre, miután megvizsgálta hozzájárulásukat a katonai szövetséghez.

Joe Biden amerikai alelnök kedden Rigában azt mondta, az Egyesült Államok betartja kötelezettségeit, és bármit, amit más pártok elnökjelöltjeitől hallanak, nem szabad komolyan venni. (MTI)