Harmincra nőtt a lakodalmas merénylet áldozatainak száma

Tovább emelkedett, harmincra a Törökország délkeleti részén lévő Gaziantepben, egy lakodalomban szombat este elkövetett merénylet halálos áldozatainak a száma - jelentette be Ali Yerlikaya tartományi kormányzó az NTV televízióban vasárnap.
Kapcsolódó cikkek

Az adatot egy közleményben később megerősítette Recep Tayyip Erdogan török államfő, aki szerint “valószínűleg” az Iszlám Állam embere volt a tettes. Az elnök azonban rögtön azt is hangsúlyozta, hogy “nincs semmilyen különbség a július 15-i puccskísérlet szervezői, a (független kurd államért fegyverrel harcoló) Kurdisztáni Munkáspárt és az Iszlám Állam között”.

A lakodalmi vendégek közül 94-en sebesültek meg. Korábban nyolc halottról és 60 sebesültről szóltak a hírek. A tettesek kilétét még csak találgatják.

Mehmet Simsek miniszterelnök-helyettes szerint öngyilkos merénylő követte el a robbantást. Egy kurd parlamenti képviselő azt közölte, hogy kurdok tartottak lakodalmat. Ezt egy közleményben megerősítette a kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) is.

A török médiahatóság ideiglenesen hírzárlatot rendelt el, hogy “a feltételezések ne zavarják a nyomozást”. Ez alól a hivatalos közlemények kivételt élveznek.

Gaziantep mintegy 50 kilométerre van a szíriai határtól. (MTI)