Elkapták a Los Zetas kartell egyik alapítóját Mexikóban

Természetesen az ország egyik legelőkelőbb környékéről került elő.

Őrizetbe vette a mexikói rendőrség a hírhedt Los Zetas drogkartell egyik feltételezett alapítóját, Luis Reyes Enríquezt.

Enríquezt egy razzia során, a Mexikó északi részén található Monterrey város közelében, az ország egyik legelőkelőbb lakónegyedében fogták el helyi idő szerint pénteken.

A hatóságok információi szerint a férfi irányította a Los Zetas erőszakos és kábítószeres bűncselekményekkel összefüggő tevékenységét Nuevo León és Tamaulipas államokban. Helyi médiatudósítások szerint Enríquezt a “Z-12” néven is ismerték. Enríquezt 2007-ben egyszer már letartóztatták és közel nyolc évet töltött letartóztatásban, amíg 2015 áprilisában a bíróság felmentette kábítószeres és szervezett bűnözés vádja alól. Az ügyészség azonban fellebbezést nyújtott be és a hatóságok körözést írtak ki Enríquezre.

A mexikói alvilág szereplői között is különösen kegyetlennek számító Los Zetas dezertált elitkatonákból alakult és először a Golf kartell néven ismert bűnszervezet fegyveres szervezeteként működött. Később különvált és elsősorban az ország keleti és északi részén lett aktív. Enríquezre akár 47 év börtönbüntetést is kiszabhatnak.