Folytatódhat Ankara és Brüsszel együttműködése

Hiába álltak le a csatlakozási tárgyalások.

Chrristian Kern osztrák kancellár szerint az Európai Uniónak meg kellene szakítania a csatlakozási tárgyalásokat Törökországgal, ez azonban nem zárja ki a “közös utat”, a két politikai entitás együttműködését.

Nem fogadhatunk el valakit, aki a demokratikus normákat nem tartja be vagy nem veszi figyelembe a jogállami kényszereket

– fogalmazott az osztrák kancellár, aki jelenleg szövetségeseket keres az európai közösségen belül álláspontja hatékonyabb képviseletéhez.

Kern hozzátette ugyanakkor, Törökország fontos partner, különösen biztonsági kérdésekben. A kancellár amellett száll síkra, hogy a két politikai entitás közötti viszonyt “újrarendezzék”.

Ha Törökországban ismét bevezetik a halálbüntetést, a török EU-tagság kulcsfontosságú kérdése egyébként is minden további nélkül lekerül a napirendről, ez ugyanis mindegyik EU-tagállam számára elfogadhatatlan

– fejtette ki Kern.

Az osztrák rádió kérdését, miszerint értelmezhető-e álláspontja belpolitikai síkon úgy, hogy ezzel akarja kifogni a szelet a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vitorlájából, visszautasította. Sokkal inkább a jogállamiságról alkotott elképzelésről van szó – hangoztatta Kern.

Recep Tayyip Erdogan török elnök a július 15-én lezajlott, sikertelen puccsot követően kilátásba helyezte a halálbüntetés újbóli bevezetését az országban. Az intézkedés a török EU-csatlakozási tárgyalások végét jelentené.

Az utóbbi napokban elmérgesedett Ausztria és Törökország viszonya az EU-csatlakozás kérdése miatt. Múlt pénteken a “radikális rasszizmus fővárosának” nevezte Ausztriát Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter, miután korábban Kern puszta “fikcióként” állította be Törökország EU-csatlakozását. A miniszter kijelentéseit követően a nap folyamán bekérették a bécsi török nagykövetet az osztrák külügyminisztériumba.

(MTI)