Bezárással fenyegetik a muszlim boltot, ha nem árul disznóhúst

Az egyik párizsi kerület polgármestere szerint akkor is így járnának el, ha kóser üzletről lenne szó.

Disznóhús és alkohol árusítására akarnak bezárás terhe mellett rászorítani egy párizsi halal (vagyis az iszlám vallási előírásoknak megfelelő) szupermarketet a helyi hatóságok – írja a The Telegraph című brit lap. A francia főváros Colombes nevű negyedében található Good Price nevű üzletet maga a kerületi polgármester, Nicole Goueta kereste fel, és szólította fel, hogy működjön hagyományos élelmiszerüzletként.

Jerome Besnard, a polgármester kabinetfőnöke a lapnak azt mondta, a halal üzlet egy éve vette át egy mások, hagyományos szupermarket helyét. A profilváltás miatt a környék idősebb lakói nem jutnak hozzá a megszokott termékekhez. Besnard szerint vegyes társadalmat akarnak, vagyis nem akarják kiszorítani a muszlimokat, de azt sem akarják, hogy egyes helyek kizárólag muszlimok legyenek, ás állítólag ugyanígy járnának el, ha kóser (a zsidó vallási előírásoknak megfelelő) üzlet nyílt volna a helyen.

Soulemane Yalcin, a szupermarket vezetője azt mondta, üzleti alapon működnek, vagyis piaci rést töltöttek be a halal termékekkel. A bolt bérleti 2019-ig szól, de a helyi hatóságok felmondhatják korábban is. Az ügyben várhatóan októberben tartanak meghallgatást.