Erdogan nagyon prüszköl amiatt, hogy Olaszországban a fia ellen nyomoznak

A diktatórikus hajlamú államfő szerint erre még a török-olasz viszony is rámehet.

Még mielőtt belekezdenénk a hírbe, leborulunk az állami hírügynökség címadása előtt:

És most a hír. Recep Tayyip Erdogan kedden figyelmeztette az olasz bírókat, hogy foglalkozzanak a fia helyett inkább a maffiával. A török elnök szerint a gyermeke ellen pénzmosás vádjával zajló bírósági vizsgálat kockára teszi Törökország és Olaszország viszonyát.

Erdogan minderről az olasz állami tévében beszélt. Szavaira reagált Matteo Renzi olasz miniszterelnök is, aki Twitter-oldalán azt írta: Olaszországban a bírók a jogot és az alkotmányt követik, nem a török elnököt – ezt hívják jogállamnak.

Bilal Erdogan ellen azután indított vizsgálatot a bolognai ügyészség, hogy egy török politikai menekült, Murat Hakan Uzan panaszt tett, azt állítva, hogy Bilal „szemtelenül sok pénzzel” és diplomata útleveleket használó testőrökkel érkezett Olaszországba, ahol a pénzét akarja tisztára mosni.

A török államfő 35 éves fiát egyébként egy 2013 decemberében kipattant, súlyos korrupciós botrány első számú gyanúsítottjaként tartják számon az olasz hatóságok. A vizsgálat minden részletét titkosították.

Recep Tayyip Erdogan azt mondta, fiának vissza kell térnie Bolognába, hogy befejezze doktori tanulmányait, de ezzel azt kockáztatná, hogy őrizetbe veszik. Sérelmezte, hogy Bolognában diktátornak hívják, és a török kormány által betiltott kurdisztáni munkáspártért vonulnak az utcára. „Ebbe miért nem avatkozik be senki? Ez a jogállam?” – kérdezte. (MTI)