Aleppóban hamarosan elfogy az élelmiszer

Az ENSZ aggasztónak ítéli az Aleppó keleti részében elzártan élő mintegy 275 ezer ember sorsát.

Az ENSZ szerint hamarosan elfogy az élelmiszer az ostromlott szíriai nagyvárosban, Aleppóban, ahol az elmúlt napokban is heves harcok dúltak, közölte a világszervezet főtitkárának helyettes szóvivője.

Farhan Haq kijelentette, hogy az ENSZ aggasztónak ítéli az Aleppó keleti részében elzártan élő mintegy 275 ezer ember sorsát. A területen számos üzlet bezárt, kifogynak az élelmiszer-készletek. A világszervezet ezért felszólítja a konfliktus minden résztvevőjét, hogy a nemzetközi joggal összhangban, részre hajlás nélkül szavatolja a segélyek biztonságos és akadálymentes bejutását Aleppóba.

Az ország második legnagyobb városa 2012 óta megosztott, nyugati felét a szíriai hadsereg, keleti részét a két tucatnyi fegyveres felkelőszervezet tartja ellenőrzése alatt. A területen folyó harcok miatt a város keleti felébe vezető út járhatatlan.

Steven O’Brian, az ENSZ főtitkárának humanitárius kérdésekben illetékes helyettese már a múlt héten jelezte, hogy Aleppó keleti felének lakosai élelem nélkül maradhatnak.

Oroszország július 28-án bejelentette, hogy a szíriai kormányerőkkel együtt humanitárius műveletbe kezd, ennek keretében folyosókat nyitottak a területet elhagyni szándékozó lakosoknak. Ezzel egy időben az ENSZ felajánlotta, hogy átvállalja a humanitárius folyósokkal kapcsolatos feladatokat, amit Moszkva is támogat.

Farhan Haq hétfőn beszámolt arról is, hogy a világszervezet vasárnap segélyt juttatott el az ország középső részén lévő Homsz tartomány Hula városába. A szállítmány gyermektápszert, élelmiszert, ivóvizet, egészségügyi cikkeket tartalmazott. A szóvivő egyben szóvá tette, hogy a hatóságok ismételten elkobozták a szállítmányban lévő sebészeti eszközöket.

(MTI)