Tízezrek menekülnének Aleppóból, de ha megteszik, mesterlövészek lövik agyon őket

Most jön az ötéves szír polgárháború legvéresebb csatája, ami véget vethet az egész háborúnak és vele együtt az Iszlám Államnak is. De ezzel még semmi nem fog megoldódni.
Kapcsolódó cikkek

Bassar el-Aszad, Szíria elnöke a hétvégén gyakorlatilag megnyerheti a szíriai polgárháborút. Nemcsak neki lenne ez hatalmas győzelem, hanem Oroszországnak is. De addig még emberek tízezreit kellene megölni.

A szír kormány, amely az öt éve tartó háború alatt elvesztette az uralma alá tartozó ország kétharmadát, a háború kezdete óta nem volt még olyan jó katonai helyzetben, mint most. Az áttörés július 17-én történt, amikor a kormányerők elzárták az utolsó olyan utat, amelyen keresztül az aleppói felkelők utánpótláshoz juthatnának. A város most teljesen körbe van zárva.

Százezrek körbekerítve

Valamikor Aleppó volt Szíria legnagyobb városa, ahol még most, öt évnyi háború után is 3-400 ezer ember él. A konfliktus kezdete óta bizonyos negyedei a kormány, míg más területei a felkelők uralma alatt állnak. Mostanra ez lett a független és az iszlamista felkelők utolsó komoly bázisa is. A harcnak pedig lassan vége.

A piros a szír kormány, a zöld a felkelők, a sárga a kurdok, a szürke az Iszlám Állam. Forrás: @arabthomness

A kormány mostanra készült fel arra, hogy megostromolja Aleppót, a támadást a hétvégére tervezik. A hét elején szórólapokat dobtak le és sms-eket küldtek a városban élőknek, hogy a civilek szabadon elhagyhatják a várost a három humanitárius ösvényen keresztül, amelyeket megnyitottak előttük. A fegyveresek pedig egy negyedik ilyen ösvényen keresztül távozhatnak, miután letették a fegyvereiket.

A város kiürítésével a kormány célja egyrészt az lehet, hogy szabadon ostromolhassák Aleppót és az ENSZ ne háborogjon a bombázás miatti civil áldozatokon. Másrészt pedig az, hogy emiatt a felkelők is letegyék a fegyvereiket és feladják a harcot.

Vesztett helyzetből

Jó darabig úgy tűnt, hogy Aszad el fogja veszíteni a polgárháborút. Egészen addig, amíg Oroszország és Irán, Szíria két egyedüli szövetségese aktívabb szerepet nem kezdett el vállalni a harcban.

Mindketten Aszád oldalán léptek be a küzdelembe, a haditechnikát az oroszok adták, az emberanyag jó részét az irániak és a libanoni Hezbollah. A harcot a hírek szerint a hírhedt Kudsz milícia irányította.

Az oroszok névleg azért léptek be a konfliktusba, hogy az Iszlám Állam ellen harcoljanak. Ezt meg is tették, de nemcsak őket bombázták, hanem az összes többi felkelőt is, hiszen mindenkit terroristának bélyegeztek, aki a hivatalos szír kormány ellen harcol.

Aszadnak azért volt hatalmas szerencséje, mert az Egyesült Államok a harc kezdete óta nem igazán tudja kitalálni, hogy mit is akar elérni Szíriában. Aszad oldalára nem állhat, hiszen mégiscsak egy tömeggyilkos diktátorról van szó, aki ideggázt vetett be a saját civil lakossága ellen.

Obama ki is mondta, hogy Aszadnak mennie kell.

Természetesen az Iszlám Állam mellé sem állhat, hiszen mégiscsak a halálszekta miatt vállalt szerepet az Egyesült Államok a szíriai konfliktusban. Maradtak a felkelők, de mögéjük állni sem könnyű. A milliónyi apró felkelőcsoport két legprominensebbje a szír hadsereg dezertált katonáiból felálló Szabad Szíriai Hadsereg (FSA) és az Al-Kaidához kötődő Al-Nuszra front. Utóbbi a fő ok, amiért nem könnyű támogatni a felkelőket, mert majdnem annyira szélsőséges iszlamisták, mint az Iszlám Állam, miközben az Al-Kaida mégiscsak az utóbbi évtizedek legmeghatározóbb terrortámadását követte el Amerika ellen.

A harc végét már a Nuszra front is érzi, be is jelentették, hogy hivatalosan is megszakítanak minden kapcsolatot az Al-Kaidával, amit utóbbi vezetője, Ajman Al-Zavahiri személyesen hagyott jóvá. Ezzel két dolgot akarnak elérni:

Ezek közül valószínűleg egyik sem fog megtörténni. Az amerikai külügy azt mondta, nem a neve alapján ítélnek meg egy terrorcsoportot, hanem azt nézik, mit tesznek. Most pedig egyelőre figyelnek. De addigra az Al-Nuszrának már késő lehet.

Fotó: AFP / Ameer Alhalbi

A konfliktus megoldásához az út már biztos, hogy Aszad győzelmén keresztül vezet. Csak az a kérdés, hogyan. Az oroszok azt szeretnék, ha Szíria visszanyerné területi integritását és Aszad vezetésével működne tovább. Az amerikaiak viszont azt, hogy ha a szír kormány győz, meginduljon a politikai vita arról, hogy ki követi majd a távozó Aszadot. Ez elég naiv tervnek tűnik,

ha ötévnyi kőkemény polgárháború nem tudta elűzni az elnököt, akkor a demokratikus párbeszéd sem fogja.

Eközben viszont az Iszlám Állam is egyre rosszabbul áll. A rengeteg nyugati légicsapás meglepő módon hosszútávon működött a szervezet ellen, ráadásul mindkét oldalról folyamatosan támadja a szíriai és az iraki kormány is. A szírek visszafoglalták Palmürát, de ennél sokkal jelentősebb, hogy az iraki haderő, amely korábban nem sokat mutatott, vissza fogja foglalni Moszult is, az ISIS valódi központját.

Az Iszlám Állam a visszaszorulástól csak egyre elkeseredettebb harcot vív majd Európában és otthon is. A tömeggyilkosságok és mészárlások a bukás szélén álló terrorszervezetek sajátjai, és az Iszlám Államnál ez a lépcső most következhet.

Egyébként az amerikaiaknak is kérdés lehet, hogy akarják-e az ISIS ennyire gyors halálát. Minél hamarabb elpusztul ugyanis a terrorszervezet, annál stabilabb lesz Aszad hatalma Szíriában. És az Iszlám Állam hivatalos bukásával amúgy sem oldódik meg a legtöbb probléma. A Szíria és Irak határán működő szunnita felkelés továbbra is működni fog, főleg, hogy mindkét állam kormánya síita marad. Az még kérdéses, hogy az európai terrorizmust és a bevándorlást hogyan befolyásolná Aszad győzelme és az Iszlám Állam bukása.

Az viszont biztos, hogy a következő néhány napban rengetegen fognak meghalni. Aszad kormánya a hírek szerint inkább csak látványnak szánta a humanitárius folyosókat, amelyeken keresztül elvileg el lehet hagyni Aleppót. Az onnan kiszivárgó hírek szerint akik megpróbálják, azokat mesterlövészek szedik le.