Tizenöt év börtönt kapott egy amerikai férfi a terroristák támogatásáért

Csatlakozni akart az Iszlám Államhoz.

Tizenöt év börtönt szabott ki helyi idő szerint hétfőn egy szövetségi bíró Kaliforniában, az Egyesült Államokban egy férfira, aki csatlakozni akart az Iszlám Államhoz.

A bíró szerint a 22 éves Adam Dandach tette súlyos fenyegetést jelentett az Egyesült Államok biztonságára. A bíró mindazonáltal figyelembe vette, hogy a férfit gyerekkorában bántalmazták, és azt is, hogy mentális problémái vannak.

Az ítélet arról is rendelkezik, hogy a férfit szabadulása után is szemmel fogják tartani a hatóságok.

Adam Dandach tavaly beismerte a bíróságon, hogy segítséget próbált nyújtani az IÁ-nak, és azt is, hogy a hatóságokat megtévesztve, hamis adatokkal próbált útlevélhez jutni.

Az ügyészek szerint az Egyesült Államokra fokozott fenyegetést jelentenek a Dandachhoz hasonló “hazai szélsőségesek”, akik az interneten keresztül kerülnek a szélsőséges eszmék hatása alá, és így válnak terroristává. A vádhatóság 20 éves börtönbüntetést kért a férfira, akinek a számítógépén kivégzésekről és lefejezésekről készült felvételeket találtak, s kiderült, hogy internetes fórumokon erőszakra buzdított, s még a börtönben is erőszakos verseket költött.

Dandach a bíróságon azt mondta: eltévelyedett, de azóta leszámolt korábbi énjével, majd bocsánatot kért.

A fiatal férfi útlevelét korábban elvette az anyukája, nehogy elutazhasson, de ő azt hazudta, hogy véletlenül kidobta, és már Szíriába készült, amikor 2014-ben a reptéren a hatóságok lekapcsolták. Dzsihadista dalokat és az IÁ által ellenőrzött területek térképeit is megtalálták nála, és be is vallotta, hogy mire készül.

Ügyvédje a bíróságon azt állította, hogy Dadnach megnyugvást talált a vallásban, és olyanok közé vágyott akik megértik, Szíriában pedig humanitárius munkát akart végezni, nem harcolni indult.

(MTI)