Elkezdődik Trump négynapos koronázása

Eljött a pillanat, amiről egy éve még senki sem gondolta volna, hogy megtörténhet: a republikánusok hivatalosan is elnökjelöltjükké választják Donald Trumpot. Ma ugyanis elkezdődik a Republikánus Párt négynapos elnökjelölő gyűlése az ohiói Clevelandben, ahol a hatóságok rendkívüli biztonsági intézkedésekkel várják a városba özönlő republikánusokat - valamint a Trump ellen tüntető emberek ezreit.

Elérkeztünk az amerikai elnökválasztási folyamat egyik csúcspontjához, a konvenciókhoz. A héten a Republikánus Párt tagjai Clevelandben gyűlnek össze, hogy formálisan is elnökjelöltnek válasszák Donald Trumpot, míg a Demokrata Párt jövő héten, Philadelphia városában teszi hivatalossá Hillary Clinton elnökjelölti címét. Összeszedtük, mit kell tudni és mire kell figyelni. Kezdjük azzal, hogy

Mi is ez a konvenció?

Röviden: egy pártgyűlés, ahol a két nagy amerikai párt eldönti, hogy ki legyen az elnökjelöltje és alelnökjelöltje, valamint, azt, hogy milyen programmal vágnak neki a novemberi elnökválasztásnak. A döntés hivatalosan az egyes államokból érkezett delegáltak (jellemzően különböző párttisztviselők) hozzák meg: a győzelemhez a delegáltak több mint felének a szavazata szükséges.

Az igazi amerikai találmánynak számító konvenciók (az elsőt még 1831-ben tartotta a Szabadkőműves-ellenes Párt, és a demokraták és a republikánusok is hamar követték a példát) egészen az 1980-as évekig a világ egyik legizgalmasabb politikai eseményének számítottak, teli drámával és váratlan eseményekkel, ahogy az elnökjelölti címért küzdő politikusok igyekeztek megnyerni maguknak a delegáltakat.

George W. Bush és felesége a 2000-es republikánus konvención, miután elnökjelöltté nyilvánították (Fotó:Europress)

Mostanra azonban már gyakorlatilag egy többnapos választási hirdetéssé silányultak, hiszen a hetvenes években bevezetett reformoknak hála a valódi döntést a választók hozzák az egyes államokban tartott előválasztások alatt. Így az elnökjelölő gyűlések idejére már tudni lehet, ki lesz a jelölt, a delegáltak már csak formális szavazást tartanak. Ami nem jelenti azt, hogy ne legyen elvi lehetőségük arra, hogy a választók akaratát figyelmen kívül hagyva valaki mást válasszanak. Ami felveti a nagy kérdést:

Meg lehet-e akadályozni Trump elnökjelöltségét?

Elvileg lehetne, de nem fog megtörténni. A Trump-ellenes erők ugyan az utolsó pillanatig küzdöttek, hogy a szabályokat kihasználva megakadályozzák a sok konzervatív szemében gyűlölt figurának számító milliárdos üzletember győzelmét, de próbálkozásukat a párt vezetése megakadályozta. Egyes beszámolók szerint ugyan a konvenció első napján, hétfőn még meg fognak próbálkozni egy utolsó, kétségbeesett próbálkozással, de minden arra mutat, hogy igazából nincsen semmi esélyük a sikerre. Jól mutatja ezt, hogy a párt egy nagynevű politikusa sem állt nyíltan a mozgalom mellé. Sőt ott sem lesznek a konvención.

Kik nem lesznek ott?

Bár a konvenciók elsődleges célja mára az lett, hogy a párt egységét mutassák a választók felé, jelezve, hogy kiállnak elnökjelöltjük mellé, Donald Trump miatt szinte több olyan republikánus politikus lehet mondani, aki távol marad, mint aki ott lesz. Nem jelenik meg például a Bush-dinasztia egyik tagja sem, így egyetlen még élő republikánus elnök sem vesz részt az eseményen. De nem lesz ott a párt előző két elnökjelöltje, John McCain és Mitt Romney sem.

Az utolsó simításokat végzik a színpadon, a konvenciónak otthont adó arénában. Fotó: Europress

Valamint több olyan republikánus képviselő és szenátor sem jelenik meg, akik nehéz újraválasztás elé néznek: attól tartanak ugyanis, hogy csökken esélyük, ha Trumppal együtt látják őket. A legjobban azonban a párt ifjú nagy reménységei hiányoznak, olyanok, mint Nikki Haley, Dél-Karolina indiai származású kormányzónője, vagy Susanna Martinez, Új-Mexikó mexikói származású kormányzónője.

És sok republikánus politikus csak azért lesz ott, mert olyan feladataik vannak a gyűlésen, ami miatt kötelező megjelenniük, és nem volt semmi esélyük arra, hogy távol maradjanak a „Trump konvenciótól”.

Kik mondanak beszédet?

Donald Trump a konvenció utolsó napján, csütörtökön fogja elmondani élete eddigi legfontosabb szónoklatát, miután hivatalosan is megválasztották a párt elnökjelöltjének. De a többi nap sem telik el anélkül, hogy megjelenne egy Trump a színpadon. Hétfőn felesége, Melania Trump indítja a családi szónoklatokat, és megjelenik majd mindegyik felnőtt gyereke, akik közül a legnagyobb várakozás lánya, Ivanka Trump beszédét előzi meg. Bár Trump hírességgel teli konvenciót álmodott meg magának, végül egy A-listát sztár sem fog megjelenni, csak szappanopera-színészek és valóságshow-hősök lesznek az ismert személyiségek. (Csak összehasonlításképpen: az előző republikánus konvención olyan sztárok jelentek meg, mint Clint Eastwood).

Az igazi akciókra a konvención kívül kell számítani

Miközben a Trump-ellenes republikánusok a távolmaradásukkal tüntetnek a milliárdos üzletember elnökjelöltté választása ellen, Cleveland városát várhatóan több ezer Trump-ellenes és Trumpot támogató tüntető fogja ellepni. A demonstrációk puskaporos légkörben zajlanak, közvetlenül azután, hogy két városban is rendőrellenes támadások történtek. És azután, hogy az előválasztások alatt Trump több kampányrendezvényén is erőszakos események történtek.

A rendőrség nagy erőkkel készül a négy napig tartó konvencióra időzített tüntetésekre: 20 millió dollárért vásároltak különböző eszközöket a clevelandi rendőröknek (köztük rohamrendőri felszereléseket), akiket 2 500, más városokból átvezényelt rendőr fog segíteni a tüntetések kezelésében. Rajtuk kívül még a szövetségi rendvédelmi erők (mint az FBI, vagy a Belbiztonsági Szolgálat) több mint négyezer tagja is a városba érkezik.

Egy felfegyverkezett Trump-támogató Clevelandben, a konvenció első napján. Fotó:Europress

Közben a hatóságok elutasították a helyi rendőrszakszervezet kérését, hogy a konvenció idejére tiltsák be a nyílt fegyverviselést a városban, ahol egyébként engedélyezett a lőfegyverek nyílt viselése. A fegyvereket csak a konvenciónak otthont adó  Quicken Loans Arena közvetlen közeléből tiltották ki, valamint magáról a helyről.

Máshol mindenki élhet alkotmányos jogával, és akár vállára vetett puskával is masírozhat a városban. És több csoport is jelezte, hogy pontosan erre készül, köztük a fekete felsőbbrendűséget hirdető Új Fekete Párduc Párt és a radikális jobboldali milícia, az Oath Keepers.  De mellettük tucatnyi szélsőséges szervezet tagjai jelennek majd meg Clevelandben, mindkét oldalról.

Ha akarnak, fegyverrel.