Új menekültügyi törvényt hoz az EU

Az Európai Bizottság várhatóan jövő héten nyújtja be javaslatát az Európai Unión kívülről érkező menekültek tagállamokba történő betelepítéséről.
Kapcsolódó cikkek

Az Európai Bizottság várhatóan jövő héten nyújtja be javaslatát az Európai Unión kívülről érkező menekültek tagállamokba történő betelepítéséről. A tevezet egy nagyobb, migrációs és menekültügyi csomag részeként léphet életbe.

Csütörtökön Dimitris Avramopoulos, az Európai Unió menekültügyi biztosan Pozsonyban úgy fogalmazott, az EU-nak igazságosan kell elosztania a menekülteket.

Mint mondta, a bizottság olyan egységes struktúrát szeretne kialakítani, amely szisztematikusan segíti a betelepítést.

Az ENSZ adatai szerint jelenleg 16 millió regisztrált bevándorlóról tudni, sokan közülük 18 éven aluli. Becslések szerint az elmúlt években 65,3 millió embernek kellett elhagynia az otthonát.

Tavaly a tagállamok elfogadták a kétéves tervezetet, amely szerint 22 504 menekültet fogadnak meg a közel-keleti és az észak-afrikai befogadóállomásokról. Támogattak egy másik javaslatot is, amely Törökországból a szíriai menekültek betelepítését teszi lehetővé. Ugyanakkor júniusig mindössze 7200 menekült érkezett az EU-ba, nagy többségük Nagy-Britanniába.

Egységesíteni a szabályokat

Szeptember közepén rendkívüli menekültügyi és migrációs találkozót tart az ENSZ New York-ban, de Avramopoulos nem várt ki addig javaslatával.

Az új rendszer lényegeiről egyelőre nem sokat tudni, de a bizottság április közleménye szerint EU-szabályokat hoznak a befogadásra és eloszlatásra.

A tagállamoknak jelenleg saját eljárásaik lehetnek a betelepítésre, ami azt jelenti, hogy van 28 különböző gyakorlatunk

– nyilatkozott Avramopoulos.

A tervek szerint ezen próbálnának változtatni azzal, hogy egységesíti a rendszert, beleértve a menekültek betelepítésének procedúráját.

Nincs kvóta

Konkrét számokat még nem javasolnak a tagországoknak. Jövő héten különleges jogalkotási eljárás keretében dönthetnek a menekültek elhelyezésének részleteiről.

A kötelező betelepítési kvóta bizonyos országok kormányainál nagy felháborodást váltott ki. Magyarország mellett Szlovákia sem fogadta el, hogy elszállásolja a Görögországba vagy Olaszországba érkezett menekülteket.

Az Európai Bizottság a jövő héten benyújt egy másik javaslatot is, amely a befogadási feltételekről, annal minőségéről és eljárásáról szóló irányelveket határozza majd meg.

(euobserver)