645 embert ölt meg tavaly a brazil rendőrség Rio de Janiero államban

Augusztusban kezdődik az olimpia, nem túl jók az előjelek.
Kapcsolódó cikkek

Tavaly 645 embert, az elmúlt tíz évben pedig több mint 8000 embert ölt meg a brazil rendőrség Rio de Janeiro államban. A jövő hónapban indul a nyári olimpiai a brazil metropoliszban és környékén.

Egy jelentés azt írja,

Rio de Janeiro állam korábban azt ígérte, hogy az olimpia előkészületeinek részeként javítja a közbiztonságot, de nem tett eleget a rendőrség által törvénytelenül elkövetett kivégzések visszaszorítására. Ez pedig a törvények hatékonyabb betartatásának legfőbb akadálya”.

César Munoz, a 109 oldalas tanulmány szerzője és a HRW munkatársa az IBTimes UK című online lapnak úgy nyilatkozott, hogy a számok egyenesen sokkolóak, ugyanakkor akut problémáról van szó.

Rio de Janeiro városában tavaly minden ötödik emberölést a rendőrség tagjai követték el.

A riói rendőrségnek felfegyverzett bűnbandákkal kell szembenéznie a metropolisz területén, és csaknem az összes, a biztonsági erők által elkövetett emberölést önvédelemként regisztrálják. A HRW szerint viszont sok olyan gyilkosságot követnek el a rendőrök, amelyet később önvédelemre hivatkozva igazolnak.

Az olimpiai játékok résztvevőinek és szurkolóinak biztonságáért 65 ezer rendőr és 20 ezer katona felel majd, egy részük a faveláknak nevezett nyomornegyedekben felügyel a rendre.

Többen attól tartanak, hogy az ötkarikás játékok miatt tovább nő a bűncselekmények amúgy sem alacsony száma a csaknem 6,5 millió lakosú brazil nagyvárosban.

(mti)