Hollande: a legjobb, ha minél gyorsabb a Brexit

A döntés megszületett, nem lehet elhalasztani, sem eltörölni, most le kell vonni a következtetéseket, mondta a francia elnök.
Kapcsolódó cikkek

Az Egyesült Királyságnak az Európai Unióból való kilépésre vonatkozó döntése nem halasztható el és nem semmisíthető meg, mondta pénteken Francois Hollande miután tárgyalt David Cameron brit miniszterelnökkel. A francia államfő szerint a legjobb, ha minél gyorsabb a Brexit.

Az Európai Unióhoz való tartozásnak vannak előnyei. És azt hiszem, ezt kezdik a britek megérteni, és azok, akiket pedig megkísérthetett a Brexit, most elgondolkodnak ezen. De a döntés megszületett, nem lehet elhalasztani, sem eltörölni, most le kell vonni a következtetéseket.

– mondta a francia elnök.

Hollande hozzátette: nem fog két évnél tovább tartani a tárgyalássorozat az Egyesült Királyság uniós kilépéséről azután, hogy megválasztják az új brit miniszterelnököt. A francia elnök szeretné, ha minél hamarabb lezajlana a folyamat.

Az Egyesült Királyságnak lesz egy olyan státusza, amely alapján nem lesz többé bent az Európai Unióban, de amellyel, bizonyos feltételek mellett, amelyeket majd tisztázni kell, a közös piachoz, az európai piachoz kötődhet” – hangsúlyozta a francia elnök. “Ez az Egyesült Királyság érdeke, de ennek természetesen lesznek következményei. Nem rendelkezhet (London) ugyanazon előnyökkel, amikor az unión kívül lesz, mint amikor bent volt.

-mondta Hollande.