Chilében betiltották a Kinder tojást

Egészségtelen étel mellé ugyanis nem lehet ajándékot adni.

A gyerekeket az egészségtelen ételektől védő törvény lépett életbe Chilében. Az új jogszabály tiltja például, hogy ajándék játékokkal tegyék kívánatossá számukra az ilyen ételeket.

A Ferrero élelmiszerkonszern élesen kritizálta az intézkedést és kilátásba helyezte, hogy bíróságon emel panaszt. A vállalkozás szerint az új törvény “az egyik legkedveltebb termékük hírnevét csorbítja”, utalva a gyerekek egyik nagy kedvencének számító Kinder tojásra, aminek ugye az a lényege, hogy a csokitojásba kis ajándékot rejtenek, de így nem forgalmazható többé Chilében.

Érintett a McDonald’s Happy mealje is, bár a gyorsbüfélánc az ajándék elhagyásával továbbra is árusíthatja ételeit. Szigorítottak a gyermekekre nézve ártalmasnak ítélt élelmiszerek címkézési előírásain is, így 8000 termék csomagolásán kellett változtatni.

Több élelmiszergyártó is megpróbálta megakadályozni a törvény életbe lépését, noha az nem mondható elsietettnek: öt év kellett a parlamenti megszavazásához és további négy évet adtak az élelmiszeriparnak az alkalmazkodásra.

A chilei kormány az új törvény elrendelését a túlsúlyosság és a kövérség gyors terjedésével magyarázta: a chileiek hatvan százaléka, a hat év alatti gyerekek egyharmada túlsúlyos.

Az új szabályozás révén Chile világszinten úttörő országgá akar válni az egészséges táplálkozás támogatásának terén, jelentette ki Carmen Castillo chilei egészségügyi miniszter.

(DW News)