Az orosz miniszterelnök nem örül a Brexit következményeinek

Skócia viszont egyértelműen maradna. Zuhannak a tőzsdék és a font, Nagy-Britannia pedig tovább szakadhat. Cameron lemondott, októberben új miniszterelnök jön.

Oroszország abban érdekelt, hogy az EU jelentős gazdasági erő maradjon, de azt reméli, hogy az új helyzetben javulni fog az orosz-brit viszony – közölte Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő.

Oroszország a referendum eredményét brit belügynek, valamint a London és Brüsszel közti kapcsolatok tárgyának tekinti – ismertette Peszkov Putyin és az ügyben eddig megszólaló orosz politikusok álláspontját. Azt is mondta: nem számítanak arra, hogy a brit kilépés nyomán az EU enyhítene az Oroszország elleni szankciókon.

Medvegyev miniszterelnök azt mondta: országának nem okoz örömöt a font és euró árfolyamának ingadozása, és az olajár visszaesése.

Lavrov külügyminiszter reagált arra, hogy brit kollégája, Philip Hammond azt mondta: Moszkvában örülnek a Brexitnek. Az orosz tárcavezető azt mondta: orvosi eseteket nem kommentál.

A Duma külügyi bizottságának elnöke igyekezett hangsúlyozni, hogy Oroszországnak nem volt szerepe az eredményben, amit politikai földindulásnak nevezett. Szerinte nem csak a Brexit ellenzői, hanem Barack Obama is személyes vereséget szenvedett. (MTI)