Sok helyen tényleg életveszélyes a környezetvédelem

Tizenhat országban 185 környezetvédőt öltek meg tavaly, 60 százalékkal többen estek erőszak áldozatává, mint az előző évben.

Tizenhat országban 185 környezetvédőt öltek meg tavaly, 60 százalékkal többen estek erőszak áldozatává, mint az előző évben – közölte a londoni székhelyű Global Witness csoport. A szervezet által hétfőn közzétett jelentés szerint a múlt év követelte eddig a legtöbb halálos áldozatot a környezetvédők soraiban. 2014-ben 116 környezetvédőt mészároltak le. 2002 óta a Global Witness 1176 környezetvédő halálát jegyezte fel.

A legtöbb – ötven – környezetvédő Brazíliában lelte halálát, többségük akkor, amikor az amazóniai esőerdőkben folyó illegális erdőirtás ellen kampányolt. Harminchárman haltak meg a Fülöp-szigeteken, 26-an Kolumbiában. Tizenkét-tizenkét környezetvédő vesztette életét Peruban és Nicaraguában és 11 a Kongói Demokratikus Köztársaságban.

“Mivel folyamatosan nő a kereslet az értékes ásványok, a faanyag és a pálmaolaj iránt, a kormányok, vállalatok és bűnbandák földeket foglalnak le az ott élő emberek tiltakozása ellenére. Az ellenálló közösségek egyre inkább a vállalatok biztonsági cégei, az állami erőszakszervek és a bérgyilkosok tűzvonalában találják magukat. Minden egyes általunk dokumentált gyilkosság mellett számos erőszakcselekmény történik, amelyeket nem jelentenek” – hangoztatta Billy Kyte, a jelentés szerzője.

Címkék: