Csökkentette az Európába érkező menekültek számáról szóló előrejelzését az ENSZ

Az egymilliós adathoz képest sokkal kevesebb, mintegy 248 ezerrel számolnak.

Az év elején 2016 egészére prognosztizált, csaknem egymilliós adathoz képest sokkal kevesebb, mintegy 248 ezer menedékkérőnek és migránsnak a Földközi-tenger keleti medencéjéből Európába való érkezését jelezte előre hétfőn az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR).

A világszervezet szakosított szerve kifejtette, a becsült adat a Törökországból Görögországba vezető útvonalon keresztül eddig érkezett 156 ezer menedékkérő és migráns, valamint a várakozások szerint az év második felében érkező, mintegy 92 ezer migráns számából tevődik össze.

A Közel-Keletről Törökországon, majd Görögországon keresztül Nyugat- és Észak-Európába tartók száma jelentősen lecsökkent, miután február elején Macedónia, majd azt követően a balkáni útvonal mentén fekvő többi ország is lezárta határát a bevándorlók előtt. A migránsok és menedékkérők számát tovább csökkentette az Európai Unió és Törökország között március 18-án megkötött, a menekültválság megoldását célzó alku is.

A UNHCR beszámolója leszögezte, “miközben az egykori (balkáni) útvonal mentén jogi és fizikai korlátozásokat vezettek be, nem fog alábbhagyni a menekültek és migránsok motivációja, hogy elérjék Európa további részeit”.

Hozzátette, hogy így jelentősen fennáll annak a kockázata, hogy az útvonal mentén fekvő országokban maradt emberek embercsempész-hálózatokhoz forduljanak, és így próbálják továbbutazásukat biztosítani. Ez a migránsokat és menedékkérőket komoly veszélyeknek teszi ki, és azt is akadályozza, hogy humanitárius segítséghez jussanak – mutatott rá a főbiztosság.

A jelentésben a szervezet nem tért ki az Európába tartó migráció másik jelentős útvonalára, a Líbiából Olaszországba vezető tengeri útra. Ezen keresztül idén már csaknem 50 ezren jutottak Európába és több mint 2400-an vesztették életüket a Földközi-tengeren.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) korábban közölte, nincsenek jelei annak, hogy a balkáni útvonal lezárásával a Líbiából induló tengeri útra terelődött volna át a Közel-Keletről menekülők figyelme. Leszögezte, hogy az utóbbi útvonalon keresztül továbbra is többségében Afrikából, míg a görög szigeteken keresztül vezető útvonalon át a korábbiakhoz hasonlóan jelenleg is többnyire szíriaiak, afgánok és irakiak érkeznek Európába.