Sokkal több civil rekedt Fallúdzsában, mint eddig gondolták

Akár 90 ezren is lehetnek az Iszlám Állam kezén lévő városban.
Kapcsolódó cikkek

Lise Grande, az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatalának (OCHA) iraki megbízottja elmondta, a korábbi becslések szerinti 50 ezer helyett akár 90 ezer civil is Fallúdzsában rekedhetett.

Alábecsültük a civilek számát. Azoknak a beszámolóiból, aki kijutottak a városból, arra következtetünk, hogy akár 80-90 ezer ember is Fallúdzsában lehet még

– mondta.

Hangsúlyozta, hogy ezek az emberek “szívet tépő” kilátások elé nézhetnek, ha a várost hamarosan nem foglalják vissza. Ezt azzal indokolta, hogy bár az iraki erők május 23-án jelentették be Fallúdzsa felszabadítását, a város már hat hónappal azelőtt de facto ostrom alatt állt.

Az iraki hatóságok korábban közölték, hogy időbe telhet Fallúdzsa visszafoglalása, mert az IÁ fegyveresei a többi között alagutakat ástak, melyeken kereszül rajtaütésszerű támadásokat tudnak végrehajtani, és robbanószerkezeteket helyeztek el az utak mentén és a lakóépületekben.

Grande elmondta, hogy az utóbbi időben több mint 20 ezer embernek sikerült rendkívül nehéz körülmények között kimenekülnie a városból. Lise Grande hozzátette, sokan meghalnak menekülés közben; legalább 10 ember fulladt a város nyugati oldalán folyó Eufráteszbe, és arról is kaptak jelentéseket, hogy egyes családok elvesztették a gyermekeiket.

Grande felhívta a figyelmet, hogy a háború sújtotta ország több mint 7 millió rászorulójának támogatását célzó műveletekre kért 860 millió dolláros (234 milliárd forint) összegnek csak a 30 százalékát kapta meg az ENSZ. Leszögezte, hogy a világszervezet nem tud többet tenni az emberekért, ha nem kap sürgős anyagi segítséget.

Nehéz megérteni, hogy a nemzetközi közösség hogyan tud annyi pénzt a katonai hadműveletekre szánni, miközben a háború áldozataira alig fordít valami

– jegyezte meg.

A főleg szunniták lakta Fallúdzsa visszafoglalása az egyik legnehezebbnek ígérkező feladat az iraki kormányerők számára. A Bagdadtól 65 kilométerre fekvő település már a 2003-ban kezdődött háború idején is a kormányellenes harcosok fontos bázisa volt a síita többségű országban.

Az amerikai hadsereg becslései szerint 500-700 dzsihadista lehet a településen, míg az iraki hadsereggel szövetséges síita milíciák úgy becsülik, hogy 2500-an harcolnak a városban a szélsőségesek oldalán.

(MTI)