Hat embert ölt meg az ISIS öngyilkos merénylője Fallúdzsa mellett

Iraki menekültek között robbantotta fel magát a merénylő.

Legalább hat emberrel végzett egy öngyilkos merénylő pénteken az Iszlám Állam nevű terrorszervezet kezén lévő és kormányerők által ostromlott Fallúdzsa közelében lévő asz-Szaklavíja nevű településen.

A merénylő iraki menekültek között robbantotta fel magát. A támadásnak 23 sebesültje is van – közölték rendőrségi források. Iraki biztonsági erők a múlt hónapban indítottak nagyszabású offenzívát az iraki fővárostól, Bagdadtól nyugatra lévő Fallúdzsa visszafoglalására. Számos ember menekül a térségben dúló harcok elől.

A hatóságok az Iszlám Államot teszik felelőssé a merényletért. Pénteken az iraki hatóságok azt is tudatták, hogy Fallúdzsa ostromának megindítása, május 23. óta mintegy ezerszáz katona sebesült meg. Az elesettek számáról viszont az egészségügyi illetékes nem tudott beszámolni, mert a holttestek egyenesen a hullaházba kerülnek, ahol a lehető leghamarabb átadják a halott katonák földi maradványait családjaiknak, hogy eltemethessék őket.

A halottak számára a temetésekből lehet következtetni. Egy biztonsági forrás szerint a síiták körében népszerű nedzsefi temetőbe az ostrom kezdete óta mintegy hetven harcos koporsója érkezett.

Fallúdzsa 2014 januárja óta áll az IÁ terroristáinak ellenőrzése alatt. A városban több száz szélsőséges fegyveres sáncolta el magát. A kormányerők hétfőn hatoltak be a városba.