Csempészettel foglalkoztak a szlovákiai ukrán nagykövetség munkatársai

Diplomáciai küldeményként szállították az ukrán zárjegyes cigarettát.

A nemzetközi botránnyá dagadt ügy a hét végén pattant ki a beregsurányi magyar-ukrán határátkelő ukrajnai oldalán. A pozsonyi követség egyik kisbuszának vezetője a diplomáciai védettségre hivatkozva nem engedte meg, hogy az ukrán vámosok és határőrök benézzenek a járműbe. Felmutatta a külképviselet hivatalos levelét, mely szerint diplomáciai küldeményt szállít.

Csakhogy a nyomkereső kutya jelezte, hogy buszban tiltott áru lehetséges. Miután a külügyi tárca egyik képviselőjének jelenlétében kinyitották a járművet, kiderült, hogy az ukrán zárjegyes cigarettával van dugig tömve. A vámosok közel 60 ezer doboz ukrán zárjeggyel ellátott dohányárut számláltak össze, melyek összértéke jóval meghaladta a félmillió hrivnyát.

A busz vezetőjéről kiderült, hogy a szlovákiai ukrán nagykövetség első titkárának férje, aki maga is diplomata útlevéllel rendelkezett. Az ukrán hatóságok azt gyanítják, hogy a pozsonyi külképviselet már régebb óta foglalkozik szervezett cigarettacsempészéssel, amit a diplomáciai védettség leple alatt bonyolítottak – írja az Ukrajinszka Pravda.

A nagykövetség munkatársai ellen nyomozás indult. Várhatóan azt is vizsgálni fogják, hogy milyen szerepet játszott az ügyben Oleg Havasi nagykövet, aki régebben Kárpátalja megye kormányzói tisztségét is betöltötte.