Muszlim országok melegjogi szervezeteket zárnának ki az ENSZ AIDS-konferenciájáról

Sokan tiltakoznak a kizárás ellen. Kanada is levelet írt, amiben azt is sérelmezi, hogy indoklás nélkül kizárjanak civilszervezeteket. Levélben tiltakozott Ausztrália is.
Kapcsolódó cikkek

Levélben kérte Egyiptom az Iszlám Együttműködés Szervezete 51 tagállamának nevében, hogy 11 melegjogi szervezet ne vehessen részt az ENSZ júniusi AIDS-konferenciáján.

A levél, amit szerdán szerzett meg az Associated Press amerikai hírügynökség, nem indokolja meg, miért kérik, hogy a melegjogi szervezetek ne vehessenek részt a megbeszéléseken. A nyugati országok tiltakoznak a szervezetek kizárása ellen.

A muszlim országok olyan egyiptomi, észt, guyanai, jamaikai, kenyai, perui, thaiföldi, ukrán, afrikai és amerikai szervezeteket zárnának ki a konferenciáról, amelyek mind a meleg, a leszbikus vagy a transznemű közösség jogaival foglalkoznak.

Samantha Power amerikai ENSZ-nagykövet levelet írt az ENSZ-közgyűlés elnökének, amiben azt írja, ezeket a szervezeteket nyilván az alapján tiltanák ki a megbeszélésekről, hogy melegjogokkal foglalkoznak. Az amerikai diplomata azt kérte, hogy minden szervezet, amelyik kéri, részt vehessen a konferencián.

Tekintettel arra, hogy a transzneműek 49-szer valószínűbb, hogy AIDS-esek, mint a társadalom többi tagja, kizárásuk csak akadályozná a HIV és az AIDS elleni globális küzdelmet.

mondta Power.

Aggódik az EU ENSZ-nagykövete, valamint a brit diplomácia is.

Ha komolyan nullára akarjuk csökkenteni az AIDS-es megbetegedések számát, akkor minden közösséget be kell vonnunk,

ezt már Peter Wilson brit nagykövet-helyettes mondta.

Kanada is levelet írt, amiben azt is sérelmezi, hogy indoklás nélkül kizárjanak civilszervezeteket. Levélben tiltakozott Ausztrália is.

Amikor az ENSZ-közgyűlés elnöke tavaly év végén megszervezte a június 8-9-re kitűzött konferenciát, egyes tagállamok ragaszkodtak ahhoz, hogy indoklás nélkül megvétózhassák civilszervezetek részvételét. Több mint 400 ilyen szervezet kérte, hogy részt vehessen, és közülük 39 ellen érkezett kifogás. A megvétózott civilszervezetek számát végül az ENSZ 22-re tudta csökkenteni. A 11 melegjogi szervezet mellett még 11 olyanra is, amely nem ilyen kérdésekkel foglalkozik.

Mogens Lykketoft, az ENSZ-közgyűlés elnöke elmondta, mindent megtett, ami jogában állt, hogy a lehető legtöbben részt vehessenek a konferencián, arra pedig nincs felhatalmazása, hogy nyilvánosságra hozza, melyik ország mely szervezetek ellen emelt kifogást.