Vádat emeltek a volt argentin elnök ellen

Egy feltételezett jegybanki devizaspekuláció ügyében.

Vádat emelt Cristina Kirchner volt argentin elnök ellen egy feltételezett jegybanki devizaspekuláció ügyében egy szövetségi bíró. Az erről szóló döntés szombaton került fel a legfelsőbb bíróság honlapjára.

Claudio Bonadio szövetségi bíró bizonyítottnak látja, hogy a volt elnök utasítást adott a pénzügyi művelet végrehajtására utolsó gazdasági miniszterének. A bíró egyúttal elrendelte Kirchner vagyonából 15 millió peso (277 millió forint) befagyasztását. Bonadia ezenkívül vádat emelt a szóban forgó gazdasági miniszter, Axel Kicillof, valamint az akkori jegybankelnök, Alejandro Vanoli és a jegybank igazgatótanácsának 12 volt tagja ellen, az ő vagyonukból is befagyasztatott 15-15 millió pesót.

A vád szerint a jegybank olyan devizaügyleteket bonyolított le, amelyek mesterségesen inflálták a pesót és ezzel 5,2 milliárd dolláros kárt okoztak Latin-Amerika harmadik legnagyobb gazdaságának Kirchner hivatali idejének 2015-ös lejárta előtt nem sokkal.

Most történt meg először, hogy az évekig a korrupció gyanújának árnyékában tevékenykedő Kirchner ellen vádat emeltek, habár az igazságszolgáltatás vizsgálódásai az utóbbi időben egyre közelebb értek a volt elnökhöz, aki decemberben távozott tisztségéből.

Május elején egy szövetségi ügyész vizsgálatot kért Kirchner és fia törvénytelen meggazdagodásának feltárására két pénzmosással és adóelkerüléssel megvádolt üzletember ügyével összefüggésben.

Tavaly ősszel a jobbközép Mauricio Macri nyerte meg az elnökválasztást és harcot hirdetett a korrupció ellen. Elemzők szerint ez bátorságot öntött azokba a bírákba, akik a korábbiakhoz képest függetlenebb módon vizsgálódhatnak a Kirchner családot és a korábbi elnök belső körét érintő kényes ügyekben.